„Pentru studentii anului III de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Oradea, ziua de 17 martie 2013 a fost dedicata cunoasterii si cercetarii în Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea. În holul mare al bibliotecii, studentii au vizitat expozitia tematica „Biserica Greco-Catolica sub regimul comunist. Între represiune si rezistenta (1948-1989)” despre care s-a oferit amanunte privnd atât textele si fotografiile expuse din arhiva Securitatii cât si despre viata persoanelor (preoti si credinciosi) urmariti de Securitate.
Însotiti de Pr. Iuliu-Vasile Muntean, profesor de Drept Canonic si Administratie Bisericeasca, studentii teologi au „poposit” si în sala de lectura de la Compartimentul „Colectii Speciale”. Aici s-au familiarizat cu literatura de specialitate privitoare la Dreptul canonic, fiindu-le prezentate atât compendiile si tratatele de drept canonic scrise de Episcopul Iosif Papp-Szilagyi, Ioan Micu Moldovan, Ioan Gent, Nicolae Flueras si Vasile Chirvariu cât si legislatia bisericeasca – reprezentata prin Conciliile Provinciale din 1872, 1882, 1900 si Actele Sinodului Diecezan de la Oradea din 1883 – aflata în vigoare pâna la aparitia noului drept canonic CCEO. Accesul la publicatiile descrise mai sus s-a materializat într-o ora de seminar, studentii citind si discutând pe tema Sfintelor Taine (Botez, Mirul, Spovada) observând cu aceasta ocazie atât limbajul cât si dimensiunea teologico-canonica aflata în practica în secolul XIX-XX.
Scopul acestei întâlniri la biblioteca a fost acela de a reface o legatura veche: aceea între Biserica si Cultura, asa cum a fost ea gândita si practicata înca din primele secole de crestinism, dupa formula lasata noua de Sf. Augustin „Tolle Lege! – Ia si citeste!”