Episcopul Jesús Murgui Soriano, Episcopul dicezei de Orihuela-Alicante, împreuna cu vicarul general Francisco Conesa Ferrer l-au invitat pe Episcopul Virgil Bercea sa celebreze o Liturghie în rit bizantin în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Alicante, aratând unitatea si universalitatea Bisericii, în virtutea faptului ca suntem în Anul Credintei.
Sâmbata, 13 aprilie, orele 18, Sfânta Liturghie în rit bizantin, a fost celebrata în Catedrala “Sfântul Nicolae”, de catre PS Virgil, împreuna cu ES Jesús si ES Rafael (episcop emerit), înconjurati de vicarul general, Pr. Francisco, Parohul Catedralei Ramon Egío, Pr. Enrique Abad (consilierul Secretariatului de Migrari) si multi alti preoti spanioli de rit latin. Preoti de rit bizantin, au fost: proptopopul român al Madridului, Pr. Vasile Buda, preotul comunitatii românesti din Alicante, Pr. Radu Bokor, Pr. Gheorghe Pop de la Oradea, împreuna cu doi preoti greco-catolici ucrainieni, Pr. Oleksandr Dorykevych si Pr. Vasil Khalat.
Sfânta Liturghie a fost una biligva, însa de o solemnitate pretioasa datorita corului condus de Gabiela Daraban, care a avut o prestatie cu mult peste asteptarile credinciosilor români si spanioli, umplând pâna la refuz minunata si impunatoarea Catedrala.
În ziua urmatoare, respectiv duminica, 14 aprilie, de la orele10:00 a continuat binecuvântatea Domnului pentru românii din Alicante prin celebrarea Sfintei Liturghii de catre PS Virgil, în Biserica “San Roque” (Biserica oferita comunitatii greco-catolice românesti din Alicante). Bucuria credinciosilor a fost mai mare atunci când PS Virgil a conferit crucea pectorala Parintelui Radu Bokor.
Binenteles ca la sfârsitul slujbei nu s-a uitat traditia împamântenita în aceasta Parohie, aceea de servi din bunatatile pregatite de credincioasele acestei comunitati, si totodata de a socializa cu Preasfintitul si cu preotii prezenti.
Vizita pastorala a Preasfintiei Sale Virgil Bercea în perioada Postului Mare a avut o însemnatate spirituala deosebita pentru întreaga comunitate, datorita profunzimii celebrarilor si a omiliilor Preasfintiei Sale.
Speram ca aceasta vizita sa fie un precedent, deoarece astfel vom putea avea parte de schimbari profunde în sufletele credinciosilor, atât celor vorbitori de limba româna cât si celor vorbitori de limba spaniola.