„În perioada 15 -17 martie 2013 au avut loc la Haieu Reculegerile spirituale anuale ale membrilor Reuniunii Mariane din Eparhia de Oradea. Tema propusa a fost “A trai apostolatul ca membri ai Reuniunii Mariane în Anul Credintei”, meditatiile fiind propuse de catre parintele Coriolan C. Muresan, responsabilul Departamentului de adulti al Biroului pastoral eparhial pentru laici. Meditatiile au dezvoltat trei idei inspirate din prima predica a Sfântului Parinte Papa Francisc: drumul în lumina lui Cristos cu Fecioara Maria, zidirea operei vii la care ne cheama Domnul, împreuna cu Sfânta Fecioara Maria, marturisirea lui Dumnezeu în lume, alaturi de Maica Domnului în lumina unei aprofundari a credintei, a caritatii si a devotiunii autentice.
Meditatiile au fost urmate de grupuri de discutii ce au încercat sa raspunda la întrebarile propuse de pr. Coriolan la finalul fiecarei meditatii. Fiecare grup de discutii a fost moderat de doi preoti.
Au participat membri ai Reuniunii Mariane din Protopopiatele: de Oradea, Simleu Silvaniei, Zalau, Marghita, Beius, si Supur.
Reculegerile au fost moderate de catre parintele Mihai Tegzes, asistentul spiritual eparhial al Reuniunii Mariane. Organizarea evenimentului a fost coordonata de catre doamna prof. Florica Omilescu si de catre pr. Mihai Tegzes, cu sustinerea Biroului pstoral eparhial pentru laici.
Un moment foarte important al acestor zile de har a fost întâlnirea cu PS Virgil Bercea, episcopul eparhial de Oradea, care a dorit sa fie în mijlocul membrilor Reuniunii Mariane pentru a aduce binecuvântarea sa si pentru a-i încuraja în continuarea apostolatului rodnic pe care Reuniunea Mariana îl desfasoara în parohii.
Doamna prof. Otilia Balas, presedinta Reuniunii Mariane Eparhiale, le-a vorbit celor prezenti despre importanta buchetelor spirituale pentru Sfântul Parinte – atât pentru Papa Emerit Benedict al XVI-lea cât si pentru actualul Suveran Pontif Francisc.
Meditatiile si grupurile de lucru au reprezentat partea formativa a acestor zile dar ele au fost alternate cu programul liturgic-devotional: Sfânta Liturghie, Calea Sfintei Cruci, Sfântul Rozar, Paraclisul Maicii Domnului.
Participantii au fost însotiti de catre preotii spirituali ai grupurilor participante: pr. Gheorghe Turcas, Vicar Foraneu al Simleului, pr. Ioan Mada, protopop de Beius, pr. Valer Parau, protopop de Zalau, pr. Vasile Goje, paroh de Ardud si nu în ultimul rând de parintele Vasile Pâncotan de la Haieu.
Parintele Paul Popa, responsabilul Biroului pastoral eparhial pentru laici, a adus celor prezenti salutul sau si încurajarea pentru o crestere spirituala a reuniunii mariane în toate parohiile.
La sfârsitul celor trei zile de reculegeri a avut loc o sesiune de concluzii moderata de pr. Mihai si de pr. Coriolan, la care participantii au subliniat importanta reculegerilor spirituale în viata asociatiei, necesitatea unui apostolat marian mai dinamic în familii, la locul de munca si în comunitati, au reafirmat devotiunea lor autentica fata de Maica Domnului si au facut propuneri pentru o mai mare participare a tinerilor la viata asociatiei.
Evenimentul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie la finalul careia toti cei prezenti s-au consacrat din nou Inimii Neprihanite a Sfintei Fecioare Maria, întorcându-se acasa sub mantia ocrotitoare a Maicii Sfinte si cu mai multa bucurie si speranta pentru continuarea apostolatului marian.