„Pentru comunitatea româneasca din Dublin (Irlanda), 15-17 martie 2013 au fost zile de rugaciune, spiritualitate si cultura prin prezenta domnului dr. Silviu Sana de la Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai” din Oradea.
Venirea domniei sale pe tarâmul legendar al Sfântului Patrick – a carui pomenire Biserica Romano-Catolica si poporul irlandez o aniverseaza pe data de 17 martie – s-a datorat invitatiei facute de Universitatea din Dublin (DCU) unde a prezentat lucrarea stiintifica ”Episcopul urmarit Iuliu Hirtea în notele informative ale Securitatii (1947-1978)”. De asemenea, sâmbata seara, 16 martie, orele 18.00, pentru comunitatea româneasca, dânsul a sustinut o alta lucrare despre istoria Bisericii Greco-Catolice intitulata: ”Biserica Greco-Catolica sub regimul comunist. Portrete de marturisitori (1948-1989)”.
Am remarcat, cu aceasta ocazie, ca lucrarea domniei sale a fost deosebit de bine structurata, prezentând contextul social politic al perioadei dinainte de suprimarea Bisericii. Si apoi, a continuat cu prezentarea câtorva portrete de episcopi, preoti si credinciosi care, prin faptele vietii lor, l-au marturisit pe Mântuitorul, ramanând fideli comuniunii cu succesorul Sfântului Petru. Pentru credinciosii nostri, aceasta conferinta s-a dovedit a fi de bun augur pentru ca, pe de o parte, istoria este o lectie de viata care trebuie învatata, pastrata si promovata, iar pe de alta parte, pentru ca prin portretele de marturistori prezentate, ei au avut ocazia sa intre în emotiile si trairile celor care si-au jertfit viata pentru ca aceasta Biserica sa-si continue misiunea apostolica în folosul poporului român.
Duminica, 17 martie, domnul dr. Silviu Sana ne-a însotit în rugaciune ca ipodiacon la Sf. Liturghie de la ora 10.00. Cu aceasta ocazie, la finalul Dumnezeistii Liturghii am multumit tuturor credinciosilor pentru participare si în mod special domnului dr. Silviu Sana pentru expunerea emotionanta care a avut ca si scop trasmiterea si cunoasterea mai bine a istoriei Bisericii noastre si a celor care s-au jertfit pentru ea.

Pr. Vasile Orghici

Responsabilul Misiunii Române Unite din Dublin