„În zilele de 8, 9 si 10 martie 2013, în Parohia greco-catolica “Sf. Ap. Petru si Pavel” din Zalau, cu ocazia sosirii icoanei pelerine a Maicii Domnului de la Guadalupe, s-au desfasurat Misiuni Populare cu motto-ul “Credinta noastra este viata noastra” .
Credinciosilor comunitatii locale li s-a oferit prilejul de aprofundare a credintei si de reînnoire a vietii spirituale, în aceasta perioada premergatoare Postului Mare. Programul a fost unul complex cuprinzând Sfinte Liturghii, Adoratie Euharistica, devotiuni (Sf. Rozar, Litania Lauretana, Acatistul Maicii Domnului, rugaciunea de consfintire la Sf. Fecioara Maria de Guadalupe), slujba Sf. Maslu, prezentari video precum si ample meditatii si cuvinte de învatatura.
Au venit foarte multi credinciosi pentru a se ruga la Icoana Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe. Parintele Ioan Chisarau – presedinte al Asociatiei “Darul Vietii” din Timisoara si Asistent spiritual al “Reuniunii mariane” din Eparhia de Lugoj a sustinut o conferinta si diferite prezentari precum si o emotionanta pledoarie pentru apararea celui mai de pret dar pe care Dumnezeu ni l-a dat: viata.
Cele trei Meditatii ale Misiunilor populare sustinute de catre Pr. dr. Coriolan C. Muresan, responsabilul cu pastoratia adultilor la Biroul pastoral eparhial pentru laici Oradea si Asistentul spiritual national AGRU, au dezvoltat urmatoarele teme principale: convertirea sufletelor, lupta împotriva pacatelor, rolul Sacramentelor si Îndurarea Divina, si au reprezentat un adevarat izvor de înviere sufleteasca.
La încheierea Misiunilor Populare, comunitatea parohiala reprezentata de Pr. Daniel Bertean si de Pr. Simion Maries a primit din partea Pr. Coriolan Crucea Misiunilor care va fi pastrata aici ca semn al continuitatii misionare în parohie.
La celebrarile si oficiile spirituale care au avut loc pe parcursul Misiunilor Populare, celor doi preoti invitati amintiti si preotilor organizatori – Pr. paroh Daniel Bertean si Pr. Simion Maries – li s-au alaturat si un mare numar de alti preoti din mai multe parohii din Eparhia de Oradea si de Cluj-Gherla. Programul a fost, în mare parte, transmis în direct de postul Radio Maria.
Aceste trei zile de Misiuni Populare au reprezentat pentru comunitatea noastra zile de înaltare spirituala care ne-au îmbogatit sufleteste si ne-au întarit speranta ca Mijlocitoarea noastra la bunul Dumnezeu ne va ajuta sa întelegem adevarurile de credinta, sa ne gasim calea spre o credinta adevarata, profunda si sa dobândim pacea interioara.