„În perioada 1-3 martie 2013 s-a desfasurat la Oradea întâlnirea Consiliului Director al Actiunii Catolice din România. Reuniunea a fost gazduita de Seminarul Teologic Greco-Catolic “Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea.
Lucrarile Consiliului Director au fost deschise de Oana Tuduce, presedintele Actiunii Catolice din România, care a prezentat programul si ordinea de zi propusa pentru aceasta întâlnire si de Pr. Felix Roca, asistent spiritual general care propus un moment de reflectie despre Isus, apostoli si pescuirea minunata facând o paralela cu situatia Bisericii în lumea de azi si responsabilitatile pe care fiecare crestin ar trebui sa si le asume, cu atât mai mult membrii si responsabilii actiunii catolice.
A urmat apoi evaluarea întregului an 2012. S-a realizat o retrospectiva a ceea ce a însemnat anul 2012 în viata Actiunii Catolice din România, evaluându-se atât întâlnirile cu caracter organizatoric (consilii directoare, consilii nationale si întâlniri de echipa), cât si cursurile de formare, participarea la Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic precum si gazduirea celei de-a VI-a Adunari Generale a Forumului International al Actiunii Catolice. S-au evidentiat aspectele pozitive si s-au facut recomandari referitoare la aspectele care vor trebui îmbunatatite în 2013.
Un punct important de pe ordinea de zi a Consiliului Director a fost planificarea activitatilor din anul 2013. Cu ajutorul celor trei vicepresedinti responsabili de sectoarele de activitate s-au stabilit detaliile organizatorice pentru cursurile de formare destinate adultilor, tinerilor si responsabililor sectorului copii. De asemenea s-au concretizat primele detalii organizatorice pentru Pelerinajul pe care Actiunea Catolica din România în va face în acest an alaturi de întreaga Biserica Catolica din România la Sighet si pentru campusul national unitar care se va desfasura în perioada 5-11 august 2013 la Manastirea Parintilor Carmelitani de la Ciofliceni si care va avea tema ”Actiunea Catolica – marturie de credinta în slujba Bisericii”.
Un alt punct aflat pe ordinea de zi a Consiliului Director a fost pregatirea Adunarii Generale a Actiunii Catolice din România care se va desfasura la Cluj-Napoca în perioada 24-27 octombrie 2013.
Din programul întâlnirii nu au lipsit întâlnirile cu PS Virgil Bercea, episcopul eparhial greco-catolic de Oradea si responsabilul cu laicii în cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România precum si întâlnirea cu responsabilii ASTRU si AGRU Oradea.
Întâlnirea cu responsabilii ASTRU Oradea si AGRU Oradea a fost un timp de cunoastere si dialog, un timp în care s-au împartasit experiente asociative, un timp în care împreuna am încercat sa gasim raspunsuri la problematicile comune legate de viata cotidiana a asociatiilor locale.
Întâlnirea cu PS Virgil Bercea a fost un bun prilej de a prezenta Preasfintiei Sale activitatea desfasurata de Actiunea Catolica din România în anul 2012, precum programul, proiectele si initiativele la nivel national pe anul asociativ în curs dedicat responsabilitatii.
Programul Consiliului Director a fost presarat cu momente de rugaciune atât în rit latin, cât si în rit bizantin precum si de Sfânta Liturghie, celebrata în rit bizantin în capela Seminarului Teologic Greco-Catolic împreuna cu comunitatea de studenti si în rit latin la Biserica ”Sf. Maria” împreuna cu comunitatea parohiala, dar si cu momente de destindere si vizitarea orasului Oradea.