Nr. 222/13 Blaj, 27 februarie 2013

Preacucernici frati preoti,
Cunoastem cu totii faptul ca Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea, începând cu data de 28 februarie a.c., orele 20 ora Romei (orele 21, ora României), va înceta sa-si mai exercite mandatul încredintat de Suveran Pontif si Episcop al Romei. Prin urmare, la toate Oficiile liturgice care se celebreaza pâna la alegerea unui alt Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea nu va mai fi pomenit.
Începând cu data de 28 februarie, orele 21, ora României, pâna când noul papa va fi ales si anuntat, la toate oficiile liturgice se vor pomeni doar ierarhii nostri eparhiali.
În schimb, începând cu data de 1 martie si pâna când noul papa va fi ales si anuntat, la Sfintele Liturghii se va rosti, dupa Rugaciunea Amvonului si imnul întreit “Fie numele Domnului binecuvântat…”, urmatoarea rugaciune:
Stapâne, Doamne Isuse Hristoase, care calauzesti Turma Bisericii, mântuita cu scump sângele Tau si o pazesti cu sfintire statornica, daruieste sfintei Tale Biserici vrednic si drept Pastor, bine placut Tie prin întelepciune, prudenta si viata sfânta, iar noua de folos parinte, sfintitor si învatator.
Fa ca Lumina Spiritului Sfânt, Mângâietorul, pe care L-ai promis Apostolilor, trimitându-L lor de la Tatal în ziua Rusaliilor, sa-i lumineze acum pe cei care-l vor alege pe Vicarul Tau pe pamânt, Episcopul Romei, Pastorul turmei Tale.
Iar Parintele luminilor, de la care coboara toata darea cea buna si tot darul desavârsit, sa reverse binecuvântarea Sa cereasca asupra noastra, dându-ne bucuria adevarului Tau si a îndurarii Tale.
Ca bun si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie marire înaltam, Tatalui si Fiului si Spiritului Sfânt, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
Încrezatori în promisiunea Domnului ca Biserica Sa nu va fi biruita nici de portile iadului (cf Matei 16,18) si încredintati ocrotirii materne a Maicii Preacurate, ramânem în speranta biruintei binelui si a adevarului, si uniti prin forta credintei si a marturiei.

† Cardinal Lucian

Arhiepiscop Major