„Îi învatam pe copiii nostri sa fie curati, respectuosi, politicosi, sa-si asculte dascalul si parintii, sa fie atenti cînd traverseaza strada, sa nu minta etc. Cu adevarat, însa, foarte rar ne gîndim cum sa-i învatam sa fie generosi. Sa daruiasca. Stim ca de sarbatori, spiritul caritabil se manifesta mai puternic, dar lectia de generozitate este mai complicata si aduna în ea o seama de exigente mult mai diverse si mai profunde decât pare la prima vedere. Ea înseamna darul facut fara ostentatie din putinul pe care îl avem, timpul petrecut cu cei care au nevoie de timpul nostru, cuvinte de încurajare pentru cei împovarati.
Lectia de generozitate înseamna sa fim atenti la cei din jur, sa-i ascultam, sa le respectam nevoile, dorintele, visurile. Ea trebuie sa-l învete pe copil ca atunci când daruieste sa nu judece, sa nu puna etichete, sa nu acuze. Sa nu promita, daca nu se poate tine de cuvânt, sa nu nasca iluzii, atunci când nu poate oferi nimic.
Sa înteleaga ca generozitatea nu se reduce doar la o vizita la un centru pentru copii sau batrâni. Ea trebuie sa devina o permanenta a vietii noastre. Dar pentru a se realiza acest lucru este nevoie de lectii de generozitate. Si aici intervine, alaturi de familie, scoala, a carei menire este nu doar de a instrui, ci si de a forma caractere. Colegiul Tehnic “I. Ciordas Beius” are o bogata traditie în acest domeniu prin derularea de proiecte sociale. Un motiv în plus de a pune în miscare aceste proiecte a fost si faptul ca anul 2011 a fost declarat Anul European al Voluntariatului si Anul International al Tinerilor, iar anul 2012 Anul European al îmbatrânirii active si al solidaritatii între generatii.
Proiectul Suflet lânga suflet, inima lânga inima derulat de scoala noastra începând cu anul scolar 2011-2012 ca proiect judetean si devenit în anul 2012-2013 proiect regional, a avut ca punct de pornire o situatie concreta si extrem de dureroasa generata de existenta unui numar mare de tineri proveniti din casele de tip familial. În acelasi timp, în comunitatea noastra exista un numar însemnat de familie rroma, a caror integrare dorim sa o realizam. În acest sens, un numar mare de elevi din scoala nostra, coordonati de profesorii din echipa de proiect, au donat haine, alimente si jucarii pentru copiii din Centrul de zi Fundatia “Caminul Francesco”. Rasplata lor au fost bucuria, zîmbetul si fericirea copiilor care i-au primit cu emotie. Acesti copii au înteles ca societatea nu i-a uitat si nu se mai simt marginalizati, mai ales ca au petrecut clipe frumoase împreuna. Mai mult decât atât, elevii scolii noastre doresc sa se implice si mai mult prin organizarea unor echipe care sa-i ajute la pregatirea lectiilor.
Prin acest proiect s-a urmarit promovarea unei cetatenii active, valorificarea spiritului caritabil al elevilor si al cadrelor didactice, stimularea elevilor pentru voluntariat, formarea de tineri pentru voluntariat, oferirea unui ajutor material si sprijin moral celor cu probleme, crearea de legaturi între copii, elevii din echipa, adultii si membrii comunitatii locale, socializarea copiilor care traiesc mai mult izolati, sensibilizarea opiniei publice fata de actiunile de solidarizare.
Elevii scolii noastre au raspuns invitatiei adresate de Parlamentul European din România care, în contextul Anului european al îmbatrânirii active si al solidaritatii între generatii, a lansat a V-a editie a concursului national pentru licee Euroscola 2012. Constituiti în clubul de voluntariat „Impact”, ei deruleaza proiectul de voluntariat „Punti între generatii” – legaturi între oameni, care are drept scop promovarea actiunilor de voluntariat în rândul tinerilor, cresterea gradului de sensibilizare a comunitatii locale cu privire la valorile si importanta voluntariatului.
Coordonatorii proiectului: dir. ing. Monenciu Rodica, dir. adj. dr. ing. Mada Maria, dir. educativ Bercovici Crina, prof. Grigoras Eleonora.