„Pentru parohia greco-catolica româneasca din Rimini, sarbatoarea Sfântului Nicolae din anul acesta a avut o semnificatie cu totul deosebita: în cadrul celebrarii hramului bisericii parohiale, parohia s-a bucurat de vizita parintelui Antoniu Chifor, rector al Seminarului Greco-Catolic “Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea.
Asa cum un pastor îsi cauta oaia pierduta, asa cum un om se apleaca în genunchi sa caute o moneda ratacita, asa cum un parinte asteapta ca fiul sa i se întoarca din nou acasa, asa si Dumnezeu mereu cauta, cheama, invita. “Veniti, ca iata, toate sunt gata.” Veniti voi cei care cautati sensul vietii. Veniti voi cei înfometati si însetati de dreptate. Veniti voi cei apasati de greutatea pacatului si a vinovatiei. Veniti voi care sunteti îngrijorati si tematori. Veniti voi cei care jeliti. Veniti voi cei care cautati pacea si împlinirea. Veniti “caci masa este bogata. Bucate regesti sunt. Vitelul este gras. Nimeni sa nu fie flamând. (…) Bucurati-va de bogatia bunatatilor. (…) Nimeni sa nu mai plânga pentru ca a cazut din nou si din nou; pentru ca iertarea s-a ridicat din mormânt. Nimeni sa nu se mai teama de moarte; de moarte ne-a eliberat Mântuitorul.” (Rugaciunea pascala a Sf. Ioan Gura de Aur)
Un numar mare de credinciosi s-au adunat în lacasul de cult pentru a se ruga protectorului acestei parohii, încredintându-i suferintele, problemele, nelinistile sufletesti, cererile, dar si bucuriile, convinsi fiind ca Sfântul Nicolae va duce aceste rugaciuni la Isus si vor obtine harurile necesare.
Momentul culminant al zilei de 16 decembrie a.c, a fost Sfânta Liturghie de hram celebrata la ora 11.00.
Parintele Antoniu Chifor a vorbit celor prezenti atât despre Evanghelia duminicii a XXVIII-a dupa Rusalii (pilda celor poftiti la cina), cât mai ales despre viata românului plecat de “acasa” în diaspora. Printre multele cuvinte de învatatura pe care le-a oferit credinciosilor, amintim urmatoarele: “cu siguranta fiecare dintre noi am participat la o masa fastuoasa, dar fiecare eveniment necesita o pregatire. Pericopa de azi ne spune ca un om da o cina si invita, însa nu se opreste totul aici. În persoana care invita îl putem vedea pe Dumnezeu. Însa cine sunt invitatii? Bineînteles este vorba de poporul lui Israel. Ce face Dumnezeu, acel Om despre care vorbeste pericopa? Se spune ca îl trimite pe servitorul Sau sa-i cheme pe invitati la nunta. Servitorul nu este altul decât Isus Hristos care-i cheama pe cei din poporul lui Israel sa vina la masa, la ospatul Domnului. Însa totul se opreste la un refuz din partea celor invitati, gasesc scuze de a nu participa. Adesea si noua ne soseste aceasta ispita, gasind tot felul de pretexte, neraspunzând invitatiei. Este foarte dureros pentru cel refuzat. Oare cum se simte acel om din pericopa evanghelica care invita si este refuzat, dupa toate pregatirile ce le-a facut? Isus se foloseste de aceasta pilda pentru a vorbi despre “Cer”, despre Împaratia la care suntem chemati cu totii. Oare noi azi, nu cautam tot felul de scuze sa nu venim la banchetul domnului, la ospatul pe care îl ofera duminica de duminica? Acest “ospat” nu este decât Sfânta Euharistie pe care o primim din partea Domnului. Totul este pregatit, noi trebuie doar sa-l acceptam, sa-l primim. Evanghelia de astazi este si o invitatie de a participa la Biserica”.
La sfârsitul predicii, parintele Antoniu i-a întarit pe credinciosi transmitându-le din partea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, responsabil cu diaspora în cadrul Sinodului BRU, ca: „este alaturi de comunitate în rugaciune, iar bucuria acestei sarbatori o împartaseste cu fiecare credincios în parte. A urat Sarbatori Sfinte tuturor credinciosilor români de pretutindeni”.
Acest eveniment aduce la aceeasi masa a iubirii pe preoti si pe credinciosi, pe tineri si pe cei batrâni, pe cei mai înstariti alaturi de cei mai putin avuti, realizându-se astfel o adevarata legatura dinamica si solida atât între preoti si credinciosi cât si între toti credinciosii parohiei. Comuniunea dintre membrii parohiei este necesara, caci dupa cum numai cunoscându-ne unii altora nevoile si necazurile ne putem ajuta reciproc, tot la fel numai împreuna ne putem bucura de cele placute lui Dumnezeu în comuniunea de iubire a Preasfintei Treimi.
Dupa Sfânta Liturghie, atât tinerii cât si copiii parohiei au sustinut un mic concert de colinde, poezii si cântece.
La eveniment nu putea sa lipseasa Mos Craciun care anul acesta a venit putin mai repede însa cu desaga plina. Acesta a împartit daruri de la cel mai mic la cel mai mare.
La sfârsitul celebrarii liturgice si a programului de colinde pregatit credinciosilor parohiei, parintele paroh Cristian Coste a multumit parintelui Antoniu Chifor, a multumit celor doi ipodiaconi: Marcel Rostas si Daniel Istoan, absolventi ai Seminarului Teologic Greco-Catolic Oradean, pentru implicarea activa în cadrul Sfintei Liturghii, multumirile au continuat adresându-se tututor celor prezenti, invitându-i conform traditiei, pe toti participantii la sarbatoare sa serveasca din bucatele românesti pregatite cu drag de credinciosii parohiei.
Cinste sa-i fie lui Dumnezeu în veci pentru celebrarile frumoase pe care ne da sa le traim în lumina credintei! Multumim lui Dumnezeu cel care a rânduit toate acestea!