„Un moment istoric. Asa au definit arhiepiscopul Arthur Roche, secretar al Congregatiei pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor, si arhiepiscopul David Moxon, director al Centrului anglican din Roma, au definit celebrarea vesperelor dupa Book of Common Prayer al Bisericii din Anglia, care pentru prima data a avut loc, luni, 13 martie 2017, în bazilica vaticana.

La altarul catedrei, în locul unde sfântul Grigore cel Mare, apostolus anglicanorum a fost consacrat episcop, s-a desfasurat rugaciunea de seara prezidata de arhiepiscopul Moxon cu însotirea corului Merton College din Oxford. Este semnificativa alegerea datei, legata de vechea comemorare liturgica a sfântului Grigore (12 martie), dar si de a patra aniversare a alegerii papei Francisc. Semn elocvent, cel al rugaciunii comune, al drumului ecumenic care angajeaza catolici si anglicani si care a înregistrat recent o alta etapa istorica prin vizita pontifului la comunitatea anglicana din Roma în biserica All Saints.

"Iubirea lui Dumnezeu – a spus arhiepiscopul Roche în omilie – si dorinta noastra de a-l adora sunt ceea ce ne uneste ca si crestini, anglicani si catolici, întorcându-ne asupra pasilor nostri si îndreptând privirile noastre noi asupra unui teren de provocare ecumenica si de speranta". Cu putin înainte, în timpul invocatiilor, reverendul Marcus Walker, vice-director al Centrului anglican, a amintit rugaciunea lui Isus la ultima cina: "Fa ca sa fie una". Si amintind "în pocainta si umilinta, ca a esuat în îndeplinirea poruncii sale", l-a invocat pe Duhul Sfânt sa "ne faca apti sa experimentam suferinta cauzata de diviziune, sa vedem pacatul nostru si sa speram dincolo de orice speranta". Un gând special a fost dedicat papei Francisc la aniversarea alegerii: "aducem multumiri – s-a facut rugaciunea – pentru modul în care el paste turma care i-a fost încredintata, atrage crestinii din atâtea traditii si le aminteste tuturor, înca o data, strigatul Evangheliei care ne cheama sa-i slujim pe cei saraci".

Figura sfântului Grigore cel Mare, pontiful care i-a încredintat sfântului Augustin de Canterbury evanghelizarea Britaniei, a însotit acest moment intens de rugaciune comuna. I-a reparcurs biografia arhiepiscopul Roche care, în omilie, a subliniat doua aspecte care trebuie recuperate ca mostenire pretioasa pentru cel care "merge împreuna în cautarea unei unitati mai mari". Înainte de toate titlul pe care papa Grigore l-a ales pentru succesorul lui Petru, servus servorum Dei: "Calatoria noastra, mersul nostru împreuna în acest pelerinaj în cautarea ecumenica a unitatii – a spus el – ne invita sa devenim slujitori unii altora recunoscându-ne în cuvintele Domnului: «Tot asa si voi, când faceti toate cele care va sunt poruncite, spuneti: Suntem servitori inutili» (Lc 17,10)".

Si a adaugat: "Iubirea noastra reciproca trebuie sa fie mereu umila si neobosita", pentru ca "la sfârsit harul lui Dumnezeu e cel care realizeaza ceea ce noi vrem sa realizam" si "Isus Cristos e cel pe care-l proclamam si nu pe noi însine".

În al doilea rând, a spus prelatul, este nevoie ca toti crestinii sa se inspire din "zelul misionar" care a fost caracteristica sfântului Grigore. "Nu trebuie sa uitam niciodata, asa cum a afirmat recent Papa Francisc, ca Biserica s-a nascut în iesire. A fost închisa în cenaclu si apoi a venit afara. Si trebuie sa ramâna în lumea externa. Nu trebuie sa se închide din nou". De aceea catolicii si anglicanii trebuie "sa se încurajeze unii pe altii si sa se sustina" în aceasta misiune.

"Sub marele vitraliu al Duhului Sfânt – a încheiat secretarul Congregatiei pentru Cultul Divin amintind de iconografia care-l reprezinta pe Mângâietorul care îi sopteste la ureche sfântului Grigore – sa ne rugam pentru ca asemenea sfântului Grigore, si noi sa fim deschisi la soaptele Duhului, în asa fel încât sa avem curajul si credinta de a continua sa ne rugam si sa lucram pentru a depasi barierele care ramân, pentru a darâma zidurile de despartire si diviziune", pentru ca "inimaginabilul, sau ceea ce acum pare asa de dificil, sa poata fi facut posibil în Cristos Isus".

Si la încheierea vesperelor, în timp ce toti celebrantii mergeau în procesiune spre mormântul sfântului Grigore, corul a cântat imnul care se termina cu cuvintele: "O Biserica. O credinta. Un Domn".

(Dupa L'Osservatore Romano, 15 martie 2017)

Sursa: http://www.ercis.ro