În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a fost pusa, de catre executorul judecatoresc, în posesia bisericii din localitate, al carei proprietar de drept este. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sa îsi îndeplineasca obligatiile si sa permita de buna voie accesul în imobil reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice. Biserica Greco-Catolica considera celebrarea alternativa ca fiind, si în acest caz, calea de urmat pentru ca credinciosii celor doua culte sa nu aiba de suferit.

Biserica greco-catolica din Vintere, judetul Bihor, a fost confiscata de Statul Român în 1948 si data în folosinta Bisericii Ortodoxe Române. Dupa caderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credinciosilor greco-catolici din Vintere în biserica, Parohia Greco-Catolica a deschis actiune în justitie pentru recuperarea bisericii, proces care a fost câstigat definit si irevocabil în anul 2008.
Decizia civila nr. 4643/2012 pronuntata în data de 1 noiembrie 2012 obliga Parohia Ortodoxa sa permita comunitatii greco-catolice accesul zilnic în biserica pentru desfasurarea activitatilor religioase specifice cultului greco-catolic.
Reprezentantii greco-catolici au apelat la executorul judecatoresc datorita faptului ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice forma de dialog constructiv si solutia practica de slujire alternativa a celor doua comunitati religioase în biserica greco-catolica din localitate.
În data de 22 noiembrie 2012 a avut loc la sediul Prefecturii Bihor o întâlnire între parohia greco-catolica si cea ortodoxa din Vintere, mediata de prefectul Judetului Bihor, domnul Claudiu Pop, prin care s-a dorit gasirea unei solutii amiabile pentru ca si credinciosii greco-catolici sa poata celebra, dupa 64 de ani, în biserica în care s-au rugat si stramosii lor. La întâlnire au mai participat: chestorul Liviu Popa, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, si colonelul Ioan Huluban, seful Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bihor.
La aceasta întâlnire partea greco-catolica a venit cu un program de slujire alternativa, în care urma sa slujeasca între orele 09:00 si 11:00. Partea ortodoxa, cu toate ca stia scopul întâlnirii de la prefectura, nu a venit cu nici o propunere din partea sa, lucru observat si de domnul prefect. Pentru ca partea ortodoxa nu a fost de acord cu acest program, partea greco-catolica a acceptat varianta slujirii între orele 09:00 si 10:30. Din pacate, partea ortodoxa nu a fost de acord nici cu aceasta propunere.
În consecinta, a avut loc o noua întâlnire vineri, 23 noiembrie, la sediul Primariei Holod, la care au participat cele doua parti, mediata de primarul comunei Holod, domnul Ioan Horga. Nici de aceasta data nu s-a ajuns la un acord cu privire la orarul celebrarilor alternative.
Întrucât Parohia Ortodoxa nu si-a îndeplinit obligatia de a respecta hotarârea judecatoreasca, executorul a decis trecerea la executare silita.
În dimineata zilei de 28 noiembrie, executorul judecatoresc, însotit de catre politie si jandarmerie, s-a deplasat la biserica din Vintere pentru a permite accesul în biserica preotului si credinciosilor greco-catolici. Desi a fost înstiintat în mod oficial despre acest lucru, preotul ortodox nu a fost prezent la fata locului si nu a putut fi gasit de catre executorul judecatoresc nici la domiciliul sau si nici telefonic. De asemenea, nu a fost prezent nici un alt reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române sau al Parohiei Ortodoxe din localitate.
Executorul judecatoresc a constatat ca partea ortodoxa nu si-a îndeplinit obligatiile prevazute în titlul executor, refuzând în mod tacit sa îsi îndeplineasca aceste obligatii.
Din aceasta cauza, executorul judecatoresc a fost obligat ca, pentru a pune în posesie partea greco-catolica, sa ceara deschiderea fortata a celor doua usi ale bisericii. Usile bisericii au ramas intacte, aplicându-se provizoriu câte un lacat pe fiecare, pâna la schimbarea yalelor. Un exemplar al cheilor de la noile lacate a fost predat preotului greco-catolic, un al doilea a fost introdus de catre executorul judecatoresc în cutia postala de la domiciliul preotului ortodox din Vintere, iar un al treilea exemplar va fi înmânat, de catre acelasi executor, Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.
Mentionam ca Biserica Greco-Catolica nu doreste ca credinciosii ortodocsi din localitate sa ramâna fara o biserica în care sa se poata ruga si considera ca solutia slujirii alternative este, si în acest caz, calea de urmat. Consideram ca, la fel ca în occident, unde Biserica Ortodoxa celebreaza în sute de biserici primite de la Biserica Catolica, celebrarea alternativa este rezolvarea prin care credinciosii celor doua culte sa nu fie privati de a se putea ruga într-un lacas de cult.