„1 decembrie 2012, 94 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, Marea Unire! Ziua nationala a României, a românilor de acasa si de pretutindeni! Înfaptuirile înaintasilor nostri la 1 decembrie 1918 sunt marete, greu de prezentat azi astfel încât sa rezonam cu atmosfera acelor momente din fiecare colt al Transilvaniei! Si totusi elevii secolului XXI au gânduri profunde si sincere, sentimente de apreciere si admiratie fata de faptele stramosilor, recunostinta pentru ca, ei azi, învata si duc mai departe principiile democratiei…
“În aceasta zi s-au nascut eroi, s-a scris istoria si termenul de "libertate" a intrat din nou în vocabularul de zi cu zi al cetatenilor României Mari…" (Alexandru Victor, clasa a VII-a B)
“…Sper într-un viitor mai bun pentru urmatoarele zile de 1 Decembrie, începând prin a lucra la mine, în primul rând, apoi la urmasii mei, promovând astfel acele valori, pe care si eu le-am primit de la parintii mei, la copii, nepoti, stranepoti si la viitoarele generatii, crezând ca la un moment dat fiecare ROMÂN va fi mândru de trecutul si stramosii lui…” (Szucs Alexandra, clasa a XI-a B)
“…Acel eveniment petrecut atunci este un omagiu adus tuturor acelor soldati care si-au pus mai presus libertatea noastra decât propria lor viata.“ (Vancea Viorel, clasa a X-a A)
“… Iubesc România pentru traditiile care nu au murit înca, pentru oamenii minunati de care suntem mândri (sportivi, inventatori, medici, etc). Atâta timp cât România va ramane o tara vie, cu oameni care pot gândi si actiona liber, locul meu este aici.” (Budau Daniela, clasa a X-a B)
“…România este patria mea, restul sunt doar tari…“ (Costea Madalina, clasa a XI-a B)
…sunt câteva bucati din mesajele trimise de elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea pentru concursul online Gânduri si sentimente pentru Ziua Nationala, la care au fost provocati de catre cadrele didactice. Elevii au avut la dispozitie o saptamâna pentru a scrie si trimite mesajele unui juriu alcatuit din prof. educatie muzicala Antonia Nica-director educativ, prof. lb. româna Paula Baliban si prof. istorie Mihaela Olau.
Joi, 29 noiembrie, elevii liceului au devenit principalii actori ai evenimentului sarbatorit în curtea institutiei. Directorul institutiei prof. Andrei Cristea a luat cuvâtul în deschidere, marcând importanta Zilei de 1 decembrie si felicitând toti participantii la concurs, apoi a invitat profesorii coordonatori prof. Antonia Nica si prof. Mihaela Olau sa continue cu premierea elevilor. Toti elevii participanti au fost evidentiati, li s-a înmânat diploma de participare, dupa care au fost anuntati câstigatorii: premiul III – Madalina Costea din clasa a XI-a B, premiul II – Mihai Morar din clasa a VII-a B si premiul I – Viorel Vancea din clasa a X-a A. Juriul a decis si acordarea a doua premii speciale: premiul special al juriului elevei Antonella Mignona din clasa a IX-a B, si premiul pentru promptitudine, primului mesaj primit, elevului Daniel Cord din clasa a XII-a A.
Desi dimineata anunta o zi mohorâta, putin potrivita cu o asemenea sarbatoare, înainte de ora 11 când era programat evenimentul, soarele si-a facut prezenta luminând curtea scolii si întetind emotia tuturor, emotie ce a culminat la final cu intonarea imnului Desteapta-te române! Voci de copii, un steag fâlfâind în raze de soare, fete ce zâmbeau cu emotie…asa trebuie sa fi fost si la Alba-Iulia… mai demult!