„“Ne-am unit pentru mai bine”. Cu ocazia evenimentului deschiderii Adunarii Plenare de Toamna a episcopilor COMECE, care a avut loc la Bruxelles, în perioada 21-23 noiembrie, cardinalul Marx, presedintele COMECE, a evocat aceasta fraza a Declaratiei de la Berlin din martie 2007.
In discursul sau, dedicat “provocarilor actuale ale UE si contributiei crestinilor”, cardinalul Marx a invitat la reinventarea proiectului european: “Noi, europenii, suntem uniti în pace, în vederea fericirii si prosperitatii pe care le dorim pentru noi însine si pentru întreaga lume. Este necesar nu numai sa afirmam acest lucru, dar sa-i si câstigam pe europeni pentru aceasta idee, sa ne aventuram si sa cautam un nou început“.
În contextul crizei actuale, episcopii COMECE sunt constienti ca reformele care s-au întreprins în multe state din zona euro ar trebui considerate ca o modalitate pentru ca Europa sa-si mentina rolul sau în secolul al XXI-lea. Sacrificiile impuse populatiei de catre guverne nu trebuie sa mearga totusi împotriva justitiei sociale. Episcopii fac apel si la cetateni, pentru a ramâne uniti si solidari în fata crizei actuale.
Pentru a-si aduce contributia proprie, episcopii COMECE doresc sa trimita un puternic semnal de solidaritate europeana, mai ales catre cei din tarile lovite în mod special de criza economica curenta. De aceea au decis ca în lunile urmatoare sa reflecteze, în parteneriat cu Organizatia Caritas Europa, asupra consolidarii ajutorului intra-european furnizat de catre Biserica.
Mai mult, pentru a pecetlui si la nivel spiritual aceste legaturi de solidaritate, delegatul austriac Dl. Egon Kapellari a fost solicitat de catre colegii sai din COMECE, sa dezvolte o initiativa de Rugaciune pentru Europa, care ar putea fi introdusa în întreaga comunitate europeana, prin implicarea crestinilor din toate tarile, precum si a comunitatilor religioase.
Pentru a depasi numeroasele divergente nationale si culturale si totodata pentru a ajunge la o mai mare unitate în munca lor, delegatii COMECE ai Conferintelor Episcopale din statele membre UE sunt angajati sa promoveze – prin schimb de experienta si colaborare – constiinta apartenentei la o singura Biserica în Europa: Ecclesia în Europa, la care s-a referit Papa Ioan Paul al II-lea. Cu ocazia celei de-a 10-a aniversari a Exortatiei Apostolice cu acelasi nume, COMECE va organiza anul viitor o serie de evenimente la Bruxelles.
Adunarea Plenara a vizat si reformarea functionarii interne a COMECE. Prin metode de lucru înnoite si mai eficiente, COMECE va fi mai bine pregatita pentru a aborda noile provocari care deriva dintr-o Europa în criza, si va fi, totodata, capabila sa fie un real partener – prin adaugarea conceptiilor sale socio-etice – în procesul de integrare europeana.
În timpul Adunarii Plenare, episcopii COMECE au desemnat un nou secretar general, pentru un mandat de 3 ani. Pr. Patrick H. Daly este un preot de 61 de ani din dieceza de Birmingham (Marea Britanie), care îsi va lua în primire noua însarcinare în ianuarie 2013. Cu aceasta ocazie, se va organiza o receptie, pentru a onora atât secretarul general care-si termina mandatul, cât si pe cel nou ales. Episcopii doresc sa-i multumeasca astfel parintelui Piotr Mazurkiewicz pentru munca depusa în acesti 4 ani. Diaconul austriac, Dr. Michael Kuhn este însarcinat cu conducerea Secretariatului în perioada interimara.
COMECE este Comisia Conferintelor Episcopale din Uniunea Europeana si este compusa din 26 de episcopi, reprezentând toate statele membre ale UE. De mai mult de 30 de ani, COMECE a însotit procesul de integrare europeana, oferindu-si reflectiile sale în aceasta privinta. COMECE este acum un partener al institutiilor UE în dialogul prevazut de art. 17 alineatul (3) din tratatul privind functionarea UE.