„Episcopii romano-catolici si greco-catolici din România, reuniti în zilele de 25-27 septembrie la Sumuleu Ciuc, cu ocazia sesiunii de toamna a Conferintei Episcopilor Catolici din România (CER), au abordat diferite teme din viata Bisericii, probleme cu caracter pastoral si social, evenimente importante ce vor avea loc curând: Anul Credintei (11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013) si Sinodul Episcopilor (Vatican, 7-28 octombrie 2012).
Biserica Catolica din România va fi reprezentata la Sinodul Episcopilor, de la Vatican, de catre PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea Mare, si PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iasi. Cei doi episcopi vor prezenta, în interventia lor din plenul lucrarilor, principalele probleme cu care se confrunta episcopatul român pe plan pastoral si social.
În ceea ce priveste Anul Credintei, episcopii au împartasit actiunile ce se vor desfasura în propriile dieceze pe parcursul acestui an pastoral si au decis ca unele dintre aceste actiuni sa fie extinse la nivel national, cum ar fi pelerinajele comune la diferite locuri semnificative pentru Biserica locala si universala. Totodata, episcopii au hotarât ca, în primavara anului viitor, ei însisi sa faca un pelerinaj comun la „Cimitirul saracilor” de la Sighet, pentru a cinsti memoria celor care „au mers înaintea noastra cu semnul credintei si dorm somnul pacii” (cf. Canonul Roman) si au platit cu sângele pretul fidelitatii lor fata de Cristos si fata de Biserica Sa în timpul prigoanei din secolul trecut.
De asemenea, episcopii au decis ca, în cadrul Anului Credintei, în septembrie 2013, sa se organizeze un congres national misionar, cu tema „Doamne, mareste credinta noastra!” (Lc 17,5), la care vor participa reprezentanti din toate diecezele si eparhiile catolice din tara, precum si invitati din strainatate, îndeosebi de la Operele Pontificale Misionare. Congresul national misionar va fi un prilej pentru Biserica locala de a intensifica spiritul misionar al comunitatilor si al fiecarui credincios în parte.
Conferinta Episcopilor Catolici din România, care îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si care exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu Urmasul lui Petru, Sfântul Parinte, transmite salutul arhieresc catre toate comunitatile, iar, la acest început de An al Credintei, invoca binecuvântarea lui Dumnezeu asupra întregului popor credincios.
Urmatoarea sesiune a Conferintei Episcopilor Catolici din România va avea loc la Baia Mare, în perioada 8-10 mai 2013.