„Masacrul de la Ip se înscrie în seria masacrelor anti-românesti desfasurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe maghiare ce faceau parte din armata de ocupatie cantonata în Simleu-Silvaniei, împreuna cu localnici maghiari si cu membri ai organizatiei „Straja natiunii” (Nemzetorség) au ucis 157 de localnici români.
Cea mai mare si mai îngrozitoare atrocitate comisa de armata ungara în complicitate cu etnicii maghiari locali, unde au cazut cele mai numeroase victime nevinovate – 157 de morti – cu ocazia ocuparii Ardealului, este cea de la Ip, localitate din Judetul Salaj, aflata la 45 km de orasul Zalau.
În prezenta prefectului de Salaj, Filonas Chis, a numerosi sefi de institutii, oameni politici, a garzii militare si a numerosi credinciosi, soborul preotilor greco-catolicii condus de catre pr. Gheorghe Turcas – vicarul foraneu al Salajului si pr. Nicolae Bodea – protopop al Simleului, s-a rugat pentru odihna vesnica a celor 157 de suflete care asteapta învierea mortilor în groapa comuna din cimitirul de lânga vechea biserica a satului.