Într-o zi în care primăvara le-a zâmbit la fiecare pas, elevii claselor a V-a A și a V-a C ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea s-au întâlnit pe 27 februarie a.c. cu scriitorul orădean Mircea Pricăjan, în cadrul unei „altfel” de ore de Limba și literatura română desfășurată la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea.

Cu toate că tema dezbaterii a fost romanul „Pumn-de-Fier”, în timpul petrecut împreună la bibliotecă am ajuns să călătorim în trei lumi: în lumea universului ficțional, în lumea autorului și în lumea nebănuită care se ascunde în fiecare dintre noi: o lume a libertății, a creativității, a idealului și a speranței. (…)

Am văzut și am atins ghipsul lui Mihai, am răsfoit reviste cu benzi desenate traduse de Mircea Pricăjan, am citit cu sufletul la gură din manuscrisul cărții „Pumn-de-Fier”, am aflat din culise că în această toamnă scriitorul pregătește o nouă lansare, am prezentat proiecte inspirate de roman, pe care le-am organizat într-o expoziție, i-am oferit scrisori autorului, ne-am bucurat de o veselă sesiune de autografe, alături de gazda noastră primitoare, doamna Ancuța Florina Șchiop – directorul-manager al Bibliotecii – și de profesorii însoțitori – doamna prof. înv. primar Laura Seres și doamna prof. Alina Broizan. La final, am simțit dulceața cărților pictate pe turta dulce care ne aștepta ca o răsplată pe holul bibliotecii. Pe scurt: am avut parte de o zi memorabilă! Mulțumim Bibliotecii Județene pentru găzduire și domnului Mircea Pricăjan pentru lumina pe care le-a oferit-o copiilor!

Nu întotdeauna reușim să elucidăm misterele unei cărți, însă astăzi am reuși! Așteptăm cu nerăbdare următorul volum, din care ne-au fost citite câteva pagini… „Pumn-de-Fier” ne-a făcut să simțim faptul că „înăuntru suntem noi toți”! Susținem lectura!

Prof. Ioana Sarca