„Papa Benedict al XVI-lea a vizitat în perioada 6-7 noiembrie doua orase din Spania: Santiago de Compostela, unde s-a aflat ca pelerin pe drumul sfântului Iacob, si Barcelona, unde a consacrat Catedrala Sagrada Familia, aceasta primind titlul de bazilica. În fata a mii de oameni veniti sa asiste la grandiosul eveniment din capitala catalana, Sfântul Parinte a binecuvântat apa cu care a stropit mai apoi altarul uriasei catedrale, opera arhitectului Antoni Gaudi. Constructia cladirii a început în anul 1882, iar un final al proiectului este prevazut pentru anul 2026.
Suveranul pontif, în discursul Sau, a avertizat ca familia, celula de baza a societatii, este foarte grav afectata în prezent si a criticat destul de clar politica permisiva a Spaniei privind avorturile si casatoria între persoane de acelasi sex. „Societatea s-a schimbat, au aparut multe progrese, însa acelasi lucru trebuie sa se petreaca si cu cele morale – asa cum sunt atentia, apararea si ajutorul dat familiei, si uniunii dintre femeie si barbat”, a spus Sfântul Parinte.
La sfânta liturghie, pontificata de Papa Benedict al XVI-lea au participat: regele Spaniei Juan Carlos si regina Sofia, ambasadorul Spaniei la Sfântul Scaun, Francisco Vázquez, cardinali, episcopi, preoti si mii de credinciosi.
La finalul vizitei Sale, Episcopul Romei si-a exprimat sentimentele de gratitudine si recunostinta pentru afectiunea spaniolilor fata de Succesorul lui Petru, multumind mai ales episcopatului spaniol si tuturor acelor care au contribuit la reusita vizitei sale. „Am dorit sa-i îmbratisez pe toti spaniolii, fara nici o deosebire, si pe toti cei care traiesc în mijlocul vostru fara sa se fi nascut aici”, a spus în finalul discursului de la aeroport, adaugând: „Îi port pe toti în inima mea si ma rog pentru toti, mai ales pentru cei care sufera si-i pun sub protectia Preacuratei Fecioare Maria, atât de venerata si de invocata în Galicia, în Catalonia si în alte regiuni ale Spaniei”.