„Ca de fiecare data în ultimii ani, Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea va fi gazda unui eveniment artistic de exceptie si anume editia a VII-a a Festivalului de muzica sacra „Francisc Hubic”, organizat de catre Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, Oradea, în parteneriat cu Asociatia „Episcop Vasile Aftenie”, Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii Oradea si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor.
La editia din acest an, care se va desfasura în data de 9 iunie de la orele 19:00, vor participa coruri, solisti si formatii prestigioase: Corul de camera „Fiat Lux”, Corul „Buna Vestire”, Corul „Schola Cantorum”, Asociatia Corala „Ioan Busita” a Parohiei Beius, Corul si orchestra Facultatii de Muzica Oradea, precum si mezzosoprana Victoria Cormos, (Conservatorul Gheorghe Dima, Cluj-Napoca)
Preasfintitul Virgil va înmâna dirijorilor si interpretilor Diploma „Francisc Hubic” pentru contributia adusa la promovarea muzicii sacre.
În cadrul festivalului va fi interpretata „Liturghia în Do major pentru solo, cor si orchestra” compusa de preotul si compozitorul Francisc Hubic. Aceasta Sfânta Liturghie va fi retiparita cu aceasta ocazie.
Cu ocazia Festivalului de muzica sacra „Francisc Hubic”, Centrul de Cercetare si Creatie Artistica al Facultatii de Arte – Departamentul Muzica – organizeaza un simpozion cu tema „Creatia religioasa a compozitorului Francisc Hubic”. În cadrul acestui simpozion se vor prezenta eseuri, studii si analize muzicologice pe marginea vietii si creatiei muzicale a preotului-compozitor realizate de specialisti din domeniul muzical si nu numai. Activitatea va avea loc în data de 9 iunie 2012, orele 11, la Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea.
Cei care doresc sa-l preamareasca pe Dumnezeu prin rugaciune si muzica sunt asteptati cu drag.