„Marturii, mesaje de suflet, rugaciuni, cântece, bucuria comuniunii, activitati de sport si concerte au avut loc sâmbata, în cadrul Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic din Satu Mare.
Simona Pop, campioana olimpica la spada a tinut marturie, sâmbata dimineata dupa rugaciune, în fata tinerilor prezenti la Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic, care are loc între 25-29 iulie la Satu Mare. Adunati în fata scenei, tinerii au ascultat povestea vietii ei, dificultatile prin care a trecut, si cum a ajutat-o pe ea mereu credinta. “Totul are un motiv, ce se întâmpla în viata noastra. Raspunsurile le primiti poate peste ani, dar daca priviti viata voastra prin prisma credintei, cu siguranta veti gasi sens în toate. Aveti încredere în Dumnezeu, si sa nu încetati sa luptati pe partea bunului.”
Sâmbata nefiind cateheze, Sfintele liturghii au început de la ora unsprezece în cele trei biserici – Catedrala Romano-Catolica, Biserica Romano-Catolica Calvaria si Biserica Greco-Catolica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Ps. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, în Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, a început predica pornind de la evanghelia minunii înmultirii pâinii si pestilor: “Dumnezeul face multe minuni. Cât este de important ca fiecare dintre noi sa avem cosurile noastre pregatite, pentru ca minunile pe care le face Dumnezeu le umple cosurile. Suntem în Satu Mare, unde sunt români, maghiari si svabi, si este fundamental sa învatam sa traim împreuna. Sa adunam în cosuri mai ales binele. Va îndemn sa va gânditi astazi, câte firimituri de bine ar putea sa existe în cosul vostru.”
Ps. Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucuresti, în Biserica Calvaria a vorbit despre libertatea de a alege: „Aceste zile pe care le traiti aici în Satu Mare, la INTC sunt zile de har. Sa încercati sa traiti binele în comuniunea voastra. Isus ne spune, ca în aceasta lume binele si raul sunt ambii prezenti, dar Dumnezeu poate separa binele de rau. Libertatea este darul de a putea alege binele, si nu sa facem mereu ceea ce ne place, astfel ne-am închide în noi însine, în egoismul nostru. Numai credinta în Dumnezeu si harul primit la botez face ca raul sa nu prinda radacini în sufletul nostru.”
PS. Episcopul Eugen Schönberger si-a exprimat bucuria ca poate sa se roage cu tinerii, i-a rugat sa dea experientele dobândite la INTC mai departe comunitatiilor lor, iar la programele ce au mai ramas sa încerce sa caute timp cu Dumnezeul. Legat de pilda grâului si a neghinei din evanghelie, le-a zis tinerilor: „Cu totii avem si grâu si neghina în noi si depinde de noi ce lasam sa creasca, sa se dezvolte, binele sau raul. Zi de zi luam decizii. Trebuie sa credem în faptul ca putem lua decizii bune. Viata e una si irepetabila, dar putem îndeplini dorintele noastre, putem sa ajungem la telurile noastre bune. Daca totusi vi se pare ca doar partial ati reusit, Dumnezeul va va completa cu partea lui, si va face sa va fie împlinita dorinta. Dumnezeu ne-a chemat aici la INTC si ne trimite ca pe ucenicii lui în lume. Sa mergem cu curaj pentru ca Dumnezeul nu ne paraseste niciodata.”
Organizatorii, au planuit, ca înpenultima zi, tinerii sa aiba mai multe ocazii de recreatie. Astfel, dupa prânz, participantii la INTC s-au dus la programele alternative. Au putut alege sa ramâna în Gradina Romei si sa încerce jocuri în grup, jocuri de societate, sa ia parte la marturii si discutii, la exercitii specifice de streching si relaxare, sa învete dansuri populare sau latino, sau sa iasa în centru si sa viziteze orasul, sa intre pe pista de sport Dinamo si sa faca sport. Seara însa cu totii au fost purtati de melodii, la concerte.