„Faceti ce va va spune”

Luna mai, luna dedicata Sfintei Fecioare, a început pentru un grup de aproape 50 de tineri ai Protopopiatului Greco-Catolic Holod din Judetul Bihor sub semnul bucuriei, si credem ca si sub Mantia ocrotitoare a Maicii Domnului. De 1 mai, când unii s-au întâlnit la „un gratar”, tinerii si copiii din acest protopopiat, împreuna cu preotii din parohiile lor si pr. Seica Gheorghe, protopop, sau întâlnit în micul sat Gruilung (35 de case locuite – 4 culte religioase) pentru a se lasa umpluti de harul divin, prin participarea la Sfânta Liturghie, apoi prin experienta traita alaturi de Sora Antonella Lazzaro, din Congregatia „Surorile Minime ale Reginei Purgatoriului” din Beius, care le-a propus sub o forma foarte atractiva sa mediteze la episodul de la Nunta din Cana Galileii, si în special la îndemnul Sfintei Fecioare – „Faceti ce va va spune”.
Din impresiile culese de la participanti, putem afla cum au trait ei aceste momente:
Sidonia (Gruilung) – Azi la întâlnirea copiilor cel mai mult mi-au placut cântecele cu sora Antonella, jocul cu copiii si ca mi-am facut prieteni noi.
Andrei (Gruilung) – A fost foarte frumos, mi-a placut pentru ca au fost multi copii si am cântat.
Cristina (Sâmbata) – La Liturghie am simtit o înaltare sufleteasca si ca avem o biserica tânara.
Oana (Tinca) – A fost frumos pentru ca am întâlnit multi copii, am participat la o Liturghie foarte frumoasa si antrenanta si am facut jocuri frumoase, pe viitor o sa mai particip.
Roxana (Hodisel) – Întâlnirea copiilor este un proiect bine gândit, deoarece aici copiii sunt implicati în activitati în care îsi consolideaza diferite deprinderi spre lauda divina.
Andreea – Viata ne uimeste în fiecare zi cu lucrurile pe care ni le ofera. Mi-a placut pentru ca Liturghia a fost animata cu mult drag de copii, ne-am distrat, am mâncat sarmale :)) si toata lumea a fost plina de voie buna.
Tereza – M-a impresionat implicarea copiilor în activitatile propuse, faptul ca au fost deschisi la tot ce se petrecea în jur si ca la liturghie au încercat sa daruiasca putin din bucuria lor.
Maria – Mi-a placut ca am fost uniti, deschisi si… mereu cu zâmbetul pe buze. Am putut sa legam noi prietenii, fiecare unica, sa ne jucam, sa cântam si sa stam împreuna. În acest fel am creat o întâlnire speciala.
Cristian – Pentru mine aceasta zi a fost o adevarata experienta la care am putut participa, dar si o placere. Cel mai mult mi-a placut faptul ca cei câtiva copii din satul nostru au vazut si ei ce înseamna o astfel de întâlnire. Eu am m-ai fost la astfel de întâlniri, dar daca nu s-ar fi tinut aici în micul nostru sat, ei poate nu aveau ocazia aceasta. Eu am mai participat si am sa ma duc de cate ori se vor face astfel de întâlniri, dar daca s-a organizat la Gruilung ei au avut mai mult curaj sa participe, iar pentru adulti a fost ceva impresionant, deoarece unii nu stiau ca se face pentru copii o astfel de activitate, atât materiala însotita de jocuri, cât si spirituala, care la rândul ei e însotita de rugaciuni si învataturi crestine. Totusi, si pentru mine a fost o adevarata noutate.
Reusita acestei întâlniri, care a fost organizata pentru prima data în aceasta parohie pastorita între anii 1930-1948 de calugarii franciscani, primul fiind pr. Ion Gârleanu, impresiile participantilor, implicarea enoriasilor din Gruilung si dorinta lor de a se mai organiza asemenea întâlniri, ne dau speranta într-o înflorire a Bisericii si ca acesti tineri vor deveni marturisitori activi ai învataturii Evangheliei lui Isus Hristos.
Liturghia comuna, jocurile si „oalele cu delicioasele sarmale” (pregatite de credincioasele din Gruilung si Calea Mare) au fost momente prielnice pentru a urma îndemnul motto-ului întâlnirii „Faceti ce va va spune”, iar Isus stim ca a zis: „Lasati copiii sa vina la Mine!”
Hristos a înviat!