„Noul Nuntiu apostolic în Romania, Miguel Maury Buendia îsi începe misiunea oficiala cu o vizita la Blaj, unde se va întâlni cu Preafericitul Cardinal Lucian Muresan, întâistatatorul Bisericii Romane Unite cu Roma. Prin aceasta calatorie, nuntiul apostolic intra în contact direct cu una dintre cele mai importante Biserici Orientale unite cu Roma, în spatiul ei propriu, în orasul gândit si creat de episcopul Inocentiu Micu Klein ca centru mitropolitan si totodata va avea ocazia de a aduce un omagiu celui mai mare poet român. Vizita, ce are loc în 15 Ianuarie 2016, coincide în mod fericit cu sarbatorirea nasterii lui Mihai Eminescu si se desfasoara la exact 150 de ani dupa ce acesta a venit la Blaj pentru a-si încheia studiile gimnaziale. Denumit de Eminescu în mod poetic “Mica Roma”, Blajul este nu numai centrul spiritual al Bisericii Române Unite, dar si un important focar al culturii românesti. Aici, mitropolitul Petru Pavel Aron a deschis prima scoala publica cu predare în limba româna din Ardeal, aici a fost tiparita prima carte cu litere latine si de aici s-a raspândit un curent literar ce a redat culturii române legatura ei cu originile latine, cunoscuta Scoala Ardeleana.

La orele 12.00 Nuntiul va depune o coroana de flori la statuia lui Mihai Eminescu din Piata 1848 în cadrul evenimentului cultural „Porni Luceafarul…” ce marcheaza în acest an, la Blaj, Ziua Culturii Nationale, organizata în fiecare an în ziua în care s-a nascut poetul national Mihai Eminescu, 15 ianuarie. Vor avea loc depuneri de coroane si jerbe de flori, iar elevii Scolilor Gimnaziale din Blaj vor sustine un moment poetic. Excelenta Sa Nuntiul Apostolic se va reculege apoi în Catedrala “Sfânta Treime” la mormântul episcopului Ioan Inocentiu Micu Klein si al cardinalului Alexandru Todea.

Numit de Papa Francisc în functia de ambasador al Sfântului Scaun la data de 5 decembrie 2015, Excelenta sa, Mons. Miguel Maury Buendia a venit în tara duminica 10 ianuarie si a fost primit luni de ministrul de externe. Postul de ambasador al Sfântului Scaun a fost vacant din iulie 2015, dupa plecarea fostului Nuntiu apostolic în România, Monseniorul Francisco-Javier Lozano.

Sursa:http://www.e-communio.ro