„Excelentei Sale
Domnului Mihai Razvan Ungureanu
Prim Ministru al României

Stimate Domnule Prim-Ministru,
Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, alaturi de Biserica Romano-Catolica a luat act cu îngrijorare despre proiectul de lege pe care Guvernul l-a propus pentru rezolvarea situatiei proprietatilor confiscate de regimul comunist si solicita retragerea acestuia si prezentarea unui alt proiect de lege care într-adevar sa repare nedreptatile facute de regimul comunist.
Anularea, prin aceasta lege, a restituirii în natura a bunurilor nationalizate de regimul comunist reprezinta de fapt o noua nationalizare si o continuare a practicii comuniste de sfidare a dreptului de proprietate. Acest proiect, care se doreste lege, încalca fundamental drepturile omului, statul de drept, Conventia Europeana a Drepturilor omului si angajamentele internationale luate de România de a repara nedreptatile facute de regimul comunist.
Proiectul de lege propus loveste nu numai în Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica si Biserica Romano-Catolica, ci si în atâtia cetateni si familii din România care de 20 de ani spera sa reintre în posesia bunurilor de care au fost deposedati abuziv. Guvernul României intentioneaza acum sa îi anunte ca va legifera jaful si abuzurile la care au fost supusi de catre comunisti si umilintele pe care le-au rabdat în ultimele doua decenii.
Cu alte cuvinte, prin acest proiect de lege proprietarii nu primesc înapoi ceea ce li s-a confiscat abuziv, în timp ce altii primesc ceea ce nu au avut niciodata.
Oferirea acestui proiect de lege ca solutie de “urgenta” pentru rezolvarea acestei situatii, în termenul prescris de CEDO, consideram ca este profund nedreapta; asteptam din partea autoritatilor Statului Român sa-si asume cu responsabilitate atributiile.
Pe lânga discriminarea creata între cei care deja si-au primit proprietatile confiscate si cei care vor primi despagubirea derizorie de 15% din valoarea proprietatii neretrocedate, actualul proiect de lege discrimineaza direct Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, îngradindu-i exercitarea libera a cultului si actiunile sale sociale si educative.
Statul comunist a confiscat de la Biserica atât lacasuri de cult cât si imobile care erau pentru uz public, cum ar fi scoli sau spitale. Este responsabilitatea Statului Român sa restituie aceste proprietati în natura, restituire care nu ar reprezenta nici o cheltuiala pentru bugetul de stat.
Biserica noastra nu cere din partea Statului Roman nici favoruri si nici concesii. Cererea noastra este ca Statul Român sa binevoiasca a-si asuma responsabilitatea de a restitui proprietatile pe care le-a confiscat abuziv regimul dictatorial trecut.
Solicitam totodata ca Guvernul României sa elaboreze o lege de restituire a lacasurilor de cult greco-catolice care au fost confiscate în baza legii nr. 358/1948. Solicitam lucrul acesta în baza legii naturale, dar si a legii 247/19.07.2005, titlu II, art. 1 alin, 1 care prevede ca ”Regimul juridic al imobilelor care au destinatia de lacas de cult va fi reglementat prin lege speciala”.
Cu încrederea ca Guvernul României nu va promova o masura atât de nedreapta si discriminatorie, Va încredintam, stimate Domnule Prim Ministru, de întreaga noastra consideratie.
Domnul înviat sa Va întareasca si sa Va însoteasca mereu în misiunea si în viata Dumneavoastra.

Arhiepiscop Major

Presedintele Sinodului

Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica