„Un grup de credinciosi din Viena de la Parohia Strebersdorf Regina Maria sub conducerea spirituala a Monseniorului Franz Schuster s-a aflat pentru câteva zile în vizita în municipiul Oradea. Ghidul grupului a fost Ipodiaconul Magister Eugen Clintoc. Cazarea credinciosilor a fost la Hotel Continental din Oradea. Au ales vizitarea acestui municipiu deoarece Ipodiaconul Eugen locuieste si se implica în viata parohiala din parohia vieneza si este persoana de contact între Eparhia Unita de Oradea si Arhiepiscopia Latina de Viena, superiorul lui în Viena fiind Monseniorul Franz Schuster. A fost ales ca tel de vizita Oradea, fiind cunoscut si pentru faptul ca este o localitate multiculturala si multireligioasa. În agenda grupului au fost puncte turistice cu caracter istoric, religios, cultural, de neocolit din planul excursiei au fost câteva puncte ca Bazilica Romano-Catolica cu muzeul ei, Comunitatea Evreilor din Oradea, Catedrala Sfântul Nicolae, Biserica cu Luna, Piata Unirii cu cladirile ei, Cetatea Medievala, Parohia Greco-Catolica Schimbarea la Fata, Parohia Olosig II cunoscuta ca Biserica Franciscana. O zi a fost dedicata Beiusului cu traditie puternic româneasca unde au fost vizitate: Colegiul Samuil Vulcan, Muzeul Municipal, Parohia Greco-Catolica, iar dupa Beius a urmat Pestera Ursilor.
Sâmbata, 8 iulie ne-am reîntors la Viena. Calatoria a avut un succes deplin.
În Oradea au vazut austriecii cum se întâlnesc, contopesc si influenteaza cultura româneasca, maghiara si ca se vad puternic influente vieneze în istorie si arhitectura si în cultura. Amprenta evreilor asupra istoriei municipiului a iesit puternic în evidenta. Rolul Bisericii Române Unite cu Roma în cadrul istoriei localitatii si legatura noastra cu Viena a fost de asemenea scoasa în evidenta. Importanta Sfântului Ladislau (Szent Laszlo) nu poate fi ignorata, în cetatea din Oradea sunt înmormântati cinci regi maghiari, între care Sfântul Ladislau si Sigismund de Luxembourg. În municipiul Oradea avem episcopii: ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata calvina, avem universitate si muzee. Permanent se renoveaza si restaureaza câte o cladire semnificativa în oras. Permanent au loc evenimente culturale, religioase, stiintifice.
În fiecare zi a fost celebrata Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a celui întru Sfinti Ioan Gura de Aur. La Catedrala Sfântul Nicolae am fost primiti cu mare drag de parintele paroh Ovidiu Duma. Aici slujba a fost celebrata de parintele vicar general Olimpiu Todorean. La Biserica Franciscana am fost primiti tot cu mare drag de parintele paroh Mihai Vatamanelu, unde el a fost protosul slujbei. La Beius am fost primiti cu mare caldura sufleteasca de parintele protopop Zorel Zima. La vizitarea noii biserici greco-catolice din cartierul Velenta, „Schimbarea la Fata”, am fost primiti cu mare caldura sufleteasca de parintele protopop Gavril Buboi. Parintele Ovidiu Horea Pop ne-a însotit la vizitarea Bazilicii si la Comunitatea Evreilor. Accentul a fost pus nu doar efectuarea de vizite ci si partea spirituala prin celebrarea de Liturghii si rugaciuni fie în autocar pe drumuri, fie cu orice alta ocazie. Multumim tuturor celor care ne-au primit la ei. Multumim tuturor preotilor celebranti si con-celebranti pentru tot. Multumim parintelui vicar general Olimpiu pentru ca l-a reprezentat pe eparhul Virgil Bercea, care din pacate nu a fost prezent în Oradea. Vizita a fost un succes deplin. Multumim lui Dumnezeu.