CONFERINTA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA

Str. Diligentei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucuresti

Tel./Fax +40.31.4361.250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

Baia Mare, nr. 36/13.05.2013

În perioada 11-13 mai 2013 a avut loc la Baia Mare Sesiunea de primavara a Conferintei Episcopilor din România, sub egida Anului Credintei. Sesiunea de lucru a fost gazduita de Eparhia greco-catolica de Baia Mare.
Episcopii romano-catolici si greco-catolici din România, precum si nuntiul apostolic în România E.S. Francisco-Javier Lozano au participat sâmbata, 11 mai 2013, alaturi de pelerini din întreaga tara, la traditionalul pelerinaj la „Cimitirul saracilor” unde odihnesc, printre atâtea morminte anonime, si ramasitele pamântesti ale episcopilor catolici care si-au dat viata pentru credinta în închisoarea de la Sighet în timpul prigoanei comuniste: Valeriu Traian Frentiu, episcop greco-catolic de Oradea; Ioan Suciu, episcop greco-catolic, Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras; Tit Liviu Chinezu, episcop greco-catolic; Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iasi. Pelerinajul a început în cursul diminetii cu o procesiune de la Muzeul Memorial Sighet înspre „Cimitirul Saracilor”, si a culminat cu celebrarea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii la cimitir.
„Exemplul martirilor nostri sa ne întareasca, fiindca pe urmele Mântuitorului au transformat si ei mormintele lor în locuri luminoase, care lumineaza atât de puternic, încât iata, venim din toate colturile tarii sa luam adevarata lumina imateriala a Învierii. Nu una care se stinge daca viforul bate prea tare, ci una care arde necontenit în suflete noastre”, a spus cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, în predica rostita cu ocazia pelerinajului la Cimitirul Saracilor.
În cadrul lucrarilor sesiunii de primavara a CER episcopii catolici s-au exprimat în mod ferm pentru promovarea si apararea valorilor crestine în societatea româneasca. Alte teme abordate au fost: implicarea mai activa a Bisericii Catolice în ocrotirea creatiei; participarea tinerilor din România la Întâlnirea Mondiala a Tineretului de la Rio de Janeiro (22 – 29 iulie 2013); implicarea asociatiilor de medici catolici în apararea vietii; alte teme cu caracter pastoral, social, ecumenic si administrativ.
Conferinta Episcopilor din România si Nuntiatura Apostolica din România (Ambasada Vaticanului) urmaresc cu atentie evolutia procesului referitor la Catedrala Greco-Catolica din Baia Mare si cer cu insistenta Înaltei Curti de Casatie si Justitie sa rezolve cazul în spiritul libertatii religioase si al egalitatii cultelor si enoriasilor indiferent de credinta si numarul lor.
Totodata episcopii au stabilit câteva initiative comune legate de Anul Credintei, lansat la 11 octombrie 2012 si care se va încheia la 24 noiembrie 2013: beatificarea monseniorului Vladimir Ghika (31 august a.c., Bucuresti); participarea, în mod simultan, în comuniune cu Papa Francisc si Biserica Catolica Universala, la Ora de adoratie din 2 iunie a.c.; participarea, în comun, a episcopilor la exercitii spirituale, la Luncani (Bacau), în deschiderea Sesiunii de toamna a CER, 9 -13 septembrie 2013.
Conform statutului CER, episcopii membri au ales un nou presedinte în persoana Arhiepiscopului Mitropolit de Bucuresti, ÎPS Ioan Robu, pentru un mandat de 3 ani.
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu Urmasul lui Petru, Sfântul Parinte. Conferinta Episcopilor din România se reuneste de doua ori pe an (primavara si toamna), în sesiune ordinara.

Secretar general