„Sâmbata, 25 februarie 2012, Parohia Greco-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Imola a fost gazda Întâlnirii preotilor din Protopopiatul Emilia-Romagna. La aceasta întâlnire au fost prezenti parintele protopop Marinel Muresan, paroh de Bologna, pr. Tiberiu Sârbu, paroh de Imola si gazda acestei întâlniri, pr. Cristian Coste, paroh de Rimini, pr. David Mihai, paroh de Forli si Cesena, pr. Horea Augustin Costinas, paroh de Faenza, pr. Dan Todea, paroh de Lugo. Ziua a început cu savârsirea Sfintei Liturghii în Biserica „San Giacomo”.
Întâlnirea slujitorilor din aceasta regiune a avut loc sub conducerea parintelui Marinel Muresan, protopop de Emilia-Romagna. În sesiunea de lucru s-au dezbatut diferite probleme organizatorice, dar si diverse initiative. Preotilor le-au fost aduse la cunostinta mai multe aspecte de ordin administrativ. S-a subliniat importanta acestor întâlniri protopopiale si s-a stabilit ca acestea sa se realizeze o data la doua luni. S-au abordat diferite teme, printre care: s-a vorbit despre importanta cercurilor pastorale, s-a discutat despre întarirea relatiilor dintre preotese (iar cu privire la acest subiect s-au propus exercitii spirituale pentru toate preotesele din Italia pe parcursul anului). Parintele protopop spunea ca, în perioada aceasta a Postului Mare, preotii trebuie sa fie nu doar un exemplu pentru cei din jur, ci mai mult, sa le fie de ajutor, sa le fie aproape credinciosilor, pentru a confirma ca suntem frati întru Cristos, ca trebuie vazut ce se poate face concret, gratuit sau printr-un ajutor.
Pe ordinea de zi a fost si pelerinajul anual de la Padova unde, în mijlocul credinciosilor, în acest an se va afla PS Mihai Fratila, episcop greco-catolic al Vicariatului de Bucuresti. În continuare s-au mai dezbatut si alte teme de interes pastoral-misionar cum ar fi continuarea activitatilor pastorale de catehizare a credinciosilor, realizarea unui curs destinat laicilor, astfel încât unii dintre ei sa se formeze ca lideri spirituali ai comunitatii. Un alt punct discutat este cel al unor tehnici de implementare destinate momentelor de rugaciune din cursul saptamânii, în parohie. O propunere venita din partea unui preot a fost aceea de a se realiza un schimb de experienta între parohiile din România si cele din Italia, astfel, fiecare parohie din regiunea Emilia-Romagna sa colaboreze cu una din România
Pe lânga aceste propuneri s-a mai discutat despre diversele initiative propuse la Rimini în luna septembrie 2011. Una dintre aceste propuneri ar fi realizarea unei întâlniri a tuturor credinciosilor greco-catolici români prezenti pe teritoriul Italiei. Prin aceasta întâlnire, comunitatea greco-catolica din Italia propune o redesteptare a poporului român – e nevoie sa crestem oameni de valoare. În societatea de azi exista o mare problema, aceasta ar fi lipsa tinerilor pe care-i dorim implicati în diversele activitati ale lumii în care traim. „Este nevoie de laici, iar pentru aceasta trebuie sa facem ceva”, încheie parintele Marinel Muresan acest subiect.
S-a amintit faptul ca exercitiile spirituale pentru preoti din acest an vor avea loc la Cesena în data de 7 Aprilie 2012 si ca pe parcursul acestui post se va celebra Maslu în fiecare parohie greco-catolica.
În încheiere parintele protopop Marinel Muresan a transmis ca în viitorul apropiat se doreste deschiderea de noi parohii.
Urmatoarea întâlnire a preotilor din protopopiat va avea loc în ziua de 24 martie a.c. în parohia greco-catolica „Sfântul Andrei” din Recanati, provincia de Marche.
Multumim bunului Dumnezeu pentru acest moment petrecut împreuna si îl rugam sa ne binecuvânteze pe toti.