„Parohia Greco-Catolica din Badacin si Fundatia „Corneliu Coposu”, Filiala Salaj, în colaborare cu Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Primaria Comunei Pericei si Radio Maria, au organizat duminica, 5 februarie 2012, manifestarea „Satul Badacin si familia Maniu între istorie, memorie si prezent” menita sa omagieze personalitatea lui Iuliu Maniu.
La acest eveniment, desfasurat la 59 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet, au participat istorici, muzeografi, clerici, localnici, cadre didactice si elevi din Badacin.
În biserica greco-catolica din sat a fost celebrata, în prezenta vicarului general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Florian Gui, a vicarului foraneu al Salajului, Gheorghe Turcas, a protopopului Simleului-Silvaniei, Nicolae Bodea, si a preotilor din protopopiat, Sfânta Liturghie si Parastasul pentru familia Maniu.
În baza hotarârii nr. 2 din 31 ian. 2012 a Consiliului Local Pericei, în semn de omagiu, „Sfinxului de la Badacin” i s-a conferit titlul de „Cetatean de onoare post-mortem”. Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, a înmânat distinctia si o placheta vicarului Florian Gui. Ulterior a fost inaugurat muzeul din cadrul bisericii, invitatii putând aici admira costume populare autentice, obiecte casnice vechi, ceramica, precum si mobilier, tablouri si diverse obiecte apartinând familiei Maniu.
Manifestarea a continuat la Scoala din Badacin, construita (la fel ca si biserica greco-catolica) pe un teren donat de Iuliu Maniu. La scoala a fost lansata „Monografia satului Badacin si a familiei Maniu”, semnata de preotul paroh, Cristian Borz. Aici au conferentiat despre activitatea sa politica si nationala, Doina Cocis, director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Salaj, Daniel Sauca, director al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, dr. Horea Pop, fiul al satului, arheolog la Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, dr. Ioan Ciocian, profesor universitar, dr. Cornel Grad, Liviu Sabau, precum si muzeografii Marin Pop si Ioan Bejinariu. Valeria Lehene a expus proiectul de restaurare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, actiune asumata printr-un parteneriat de catre Parohia Greco-Catolica Badacin, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Salaj si Muzeul din Zalau.
În final, un grup de elevi au prezentat un scurt program literar-artistic, care a constat în recitarea unor poezii scrise în perioada detentiei de catre parintele Matei Boila si fratele acestuia, dr. Ioan Boila, precum si „Rugaciunea lui Iuliu Maniu”. S-a intonat „Imnul lui Iuliu Maniu”, scris de Ioan Pop, si „Ruga”, de Corneliu Coposu.