„În data de 2 februarie, la invitatia Episcopiilor Romano-Catolice si Greco-Catolice de Oradea de a participa la cea de-a XVI-a Zi Mondiala a Persoanelor Consacrate au raspuns afirmativ cele 15 Comunitati Religioase, în numar de 40 de persoane, care îsi desfasoara activitatea pe teritoriul Diecezei Romano Catolice si al Eparhiei Greco Catolice.
Programul acestei zile de sarbatoare a început la ora 9.30 cu înscrierile participantilor veniti din Oradea si alte localitati – Zalau, Carei, Sinteu, Fagetu, Beius – dupa care, la ora 10, a avut loc adoratia Preasfântului Sacrament în Catedrala Romano-Catolica din Oradea, în cadrul careia s-a recitat din Liturghia Orelor ora medie.
Înainte de Sfânta Liturghie, specific sarbatorii Întâmpinarii Domnului, în parcul Catedralei au fost binecuvântate lumânarile, dupa care Persoanele Consacrate si credinciosii în procesiune cu lumânarile aprinse au intrat în Catedrala.
Sfânta Liturghie a fost oficiata de Excelenta sa, Böcskei László, alaturi de Vicarul Episcopal Greco-Catolic Florian Gui, de numerosi preoti, cu participarea unui mare numar de credinciosi. Cu toate ca celebrarea a durat în jur de 2 ore, atât preotii, calugarii, cât si laicii prezenti au participat atât de activ încât nimeni nu a simtit cum a zburat timpul.
În cuvântul de învatatura, Pastorul Diecezei, a dorit sa multumeasca tuturor, calugarilor si calugaritelor pentru slujirea pe care o aduc si o depun în dieceza, transmitând si mesajul Prea Sfintitului Episcop Virgil Bercea. Ne-a îndemnat pe noi, ca persoane consacrate, dupa exemplul Mariei, ,,care pastra toate si le medita în inima ei”, sa pastram în inima noastra tot ceea ce Dumnezeu ne-a daruit si continua sa ne daruiasca, prin harul chemarii, prin sacramentele sale, dar si prin chemarea noastra speciala la propovaduire. Preasfintitul ne-a îndemnat sa punem în centrul vietii noastre, în primul rând Euharistia, meditatia textelor si liturgia orelor, printr-o pregatire permanenta si constiincioasa care sa favorizeze un climat de liniste interioara, aprofundarea teologica a propriei noastre credinte pentru a putea semana bucuria si bogatia vietii consacrate, iar aceasta zi sa ne ajute în trairea cu pasiune a chemarii noastre, sa primim cuvântul lui Dumnezeu, pentru a-l putea vesti cu râvna si dedicatie.
Dupa predica, a avut loc un moment deosebit: fiecare congregatie si-a prezentat carisma specifica si domeniul de activitate printr-un simbol si o rugaciune, urmat de reînnoirea voturilor rostita împreuna, în limba româna si în limba maghiara. Preasfintitul a îndemnat si credinciosii sa însoteasca persoanele consacrate cu rugaciunile lor.
Dupa Sfânta Liturghie, toate persoanele consacrate prezente la întâlnire au fost invitate la un moment de agapa frateasca în Palatul Episcopal, dupa care a urmat un program recreativ. Pentru noi, Persoanele Consacrate, aceasta întâlnire a fost un mijloc de a ne aprofunda propria chemare si un prilej de a experimenta comuniunea între noi.

Sora Letizia