„Acesta este al treilea an în care la Curtuiuseni se organizeaza Saptamâna de rugaciune pentru unitatea crestinilor.
Chiar daca bisericile prezente în comuna sunt diferite între ele, totusi, nu mai este uimitor sa le vedem stând una lânga cealalta, discutând despre diferentele lor pasnic, sau admirând operele spirituale, culturale si sociale pe care acestea le fac. Unitatea completa, sacramentala si ierarhica va avea loc cu siguranta, mai devreme sau mai târziu, prin voia lui Dumnezeu, poate chiar atunci când ne asteptam mai putin. Urgenta este mult mai radicala si profunda, si vine din nevoia credinciosilor din toata lumea de a fi atinsi de mesajul salvator în maniera eficienta si credibila.
Tema propusa pentru acest an, pornind de la textul din 1 Cor. 15,51-58, este: „Toti vom fi transformati prin biruinta Domnului nostru Isus Hristos”; acest text biblic vorbeste despre transformarea omului prin Isus Hristos, biruind astfel pacatul si moartea.
Textele saptamânii au fost dedicate monseniorului Francesco Eleuterio Fortino, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor si membru al comisiei internationale pentru pregatirea anuala a materialelor liturgice din aceasta saptamâna.
În deschiderea acestei saptamâni, Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea a afirmat ca, pentru a se ajunge la unitatea crestinilor, este nevoie de mai mult decât „cordialitate si cooperare”, este nevoie si de convertirea interioara. Sfântul Parinte a mai subliniat faptul ca ecumenismul este „o responsabilitate a întregii Biserici, a tuturor celor botezati […], iar rugaciunea pentru unitate nu este circumscrisa la aceasta Saptamâna de Rugaciune, ci trebuie sa devina parte integranta a rugaciunii noastre, a vietii de rugaciune a tuturor crestinilor, în orice loc si în orice timp”.
Anul acesta, la Curtuiuseni, celebrarile ecumenice au început la biserica reformata, urmate, apoi, de întâlnirile în biserica ortodoxa, romano-catolica si, la urma, în cea greco-catolica.
În aceste seri fiecare comunitate a pregatit un scurt program alcatuit din rugaciuni si cântari religioase, specifice acestui eveniment.
La întruniri parohia noastra a fost reprezentata, în afara numerosilor credinciosi, si de un grup de 10 tineri care au participat la organizarea întâlnirilor.