„În luna noiembrie 2017, sotiile preotilor din Eparhia Greco-Catolica de Oradea au participat la o serie de Cursuri de formare. Acestea s-au desfasurat pe parcursul a doua zile, în localitatea Baile 1 Mai si în orasul Zalau.
Tema întâlnirilor a fost „Preoteasa, Sotie, Mama, Profesie /Cariera”, punându-se accent pe principiile de viata crestina, pe autonomia personala si familiala, pe unicitatea si indisolubilitatea casatoriei, pe psihologia conflictului si a reconcilierii. De asemenea, cursul a adus în centrul discutiilor aspecte legate de supletea educationala si pedagogia libertatii spirituale, despre atitudinile si procedurile pedagogice adecvate pentru educarea si formarea copiilor. Aspectele legate de familia preotului devotat, de armonia familiala si de fidelitatea în familie au fost de asemenea analizate împreuna cu sotiile preotilor.
Acest demers este rezultatul unui proiect initiat si fundamentat de Parintele Antoniu Chifor – vicar responsabil cu preotii al Episcopiei de Oradea, cu sprijinul sotiei sale Teodora. Sesiunile au fost tinute de Parintele profesor dr. Eugen Jurca din Timisoara si sotia dânsului, doamna Laura Jurca, psihoterapeuti, cu experienta bogata în temele propuse. Scopul acestor întâlniri – cursuri este acela de a împartasii experiente si de a oferi suport si încredere sotiilor de preot, considerând rolul important pe care acestea al au în comunitatile parohiale.
Este pentru prima data când acest gen de cursuri au fost organizate pentru sotiile preotilor din Eparhia Greco-Catolica de Oradea, fiind un moment de întâlnire, de prietenie si împartasire de experiente. Întâlniri similare vor continua în primavara anului 2018, când vor fi dezvoltate alte tematici utile pentru sotiile de preot.
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea a fost prezent în mijlocul preoteselor pentru a adresa un cuvânt de încurajare.