„În perioada 18-20 octombrie 2011 la sediul Arhiepiscopiei Majore din Blaj s-au desfasurat lucrarile sesiunii de toamna a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.
Au participat membrii Sinodului: Preafericitul Parinte Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica; Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea; Preasfintitul Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; Preasfintitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Preasfintitul John Michael Botean, Episcop de St. George în Canton, Ohio (SUA); Preasfintitul Vasile Bizau, Episcop de Maramures; Preasfintitul Mihai Fratila, Episcop auxiliar de Alba Iulia si Fagaras, vicar de Bucuresti.
Sinodul a început în dupa-masa zilei de 18 octombrie prin celebrarea unui „Te Deum” în Catedrala din Blaj.
La deschiderea lucrarilor s-a redactat si s-a trimis o scrisoare credinciosilor greco-catolici, prin care se cere acestora sa îsi manifeste deschis apartenenta confesionala în cadrul recensamântului persoanelor, care urmeaza sa aiba loc în România.
Pe ordinea de zi a Sinodului s-au regasit teme cu caracter administrativ, pastoral, dar si chestiuni educative, liturgice, ecumenice si altele.
– a fost prezentat raportul asupra situatiei pastoral-misionare a credinciosilor din Canada si SUA;
– a fost prezentat raportul Comisiei Sinodale Sociale referitor la conferinta „Voluntariatul-Slujirea aproapelui, slujirea lui Dumnezeu”;
– s-a analizat situatia credinciosilor care se gasesc în diaspora Occidentala;
– s-a analizat chestiunea referitoare la redactarea manualelor de religie si a stadiului de revizuire al cartilor de cult;
– s-a analizat scrisoarea Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române privind reluarea dialogului dintre Biserica Ortodoxa Româna si Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica;
– s-a întocmit calendarul provizoriu pentru marcarea centenarului nasterii Cardinalului Alexandru Todea (5 iunie 1912, † 22 mai 2002).
Toate temele discutate au termene de rezolvare în perioada imediat urmatoare.
Sinodul si-a încheiat lucrarile cu celebrarea Sfintei Euharistii în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, avândul ca Protos pe P.S. John Michael Botean, Arhiereii împartasind o binecuvântare tuturor credinciosilor Bisericii noastre.
S-a stabilit ca urmatoarea sesiune ordinara a Sinodului sa aiba loc în perioada 5-7 iunie 2012 la Blaj. Înaintea începerii lucrarilor membrii Sinodului vor participa la Reghin la evenimentele ocazionate de aniversarea centenarului nasterii Cardinalului Alexandru Todea.