„Marti, 19 mai, se implinesc 24 de ani de la preluarea Catedralei Mitropolitane din Blaj de catre Biserica Greco-Catolica. Cu acest prilej, marti seara, de la ora 18.00, se va celebra Dumnezeiasca Liturghie, urmata de un Te-Deum de multumire pentru "darul Catedralei". Vor fi prezenti toti episcopii Bisericii Romane Unite cu Roma, care se afla in aceste zile la Blaj, la sesiunea ordinara de primavara a Sinodului. Credinciosii sunt asteptati in numar mare la acest eveniment deosebit din Biserica Greco-Catolica, iar Radio Blaj va transmite in direct oficiul din Catedrala "Sfanta Treime".

"Sunteti invitati sa participati la acest eveniment, multumind lui Dumnezeu pentru toate darurile revarsate peste noi toti, arhierei, preoti, persoane consacrate si credinciosi, cat mai ales pentru "darul Catedralei". Din incredintarea Preafericirii Sale, Pr. Ioan Farcas", se arata in mesajul remis redactiei noastre.

Parintele vicar Ioan Farcas a vorbit despre acest moment la predica duminicala din Catedrala Mitropolitana Blaj: "Marti, 19 mai, se implinesc 24 de ani de la un eveniment, atat de stralucitor, care a avut loc aici, la Blaj. 24 de ani de cand Catedrala a reintrat in firescul ei, a reintrat in folosinta si proprietatea celor de drept. A fost atunci o sarbatoare minunata, ne aducem aminte cat am fost cu totii de angajati in a ne pastra Catedrala si de atunci incoace multumim lui Dumnezeu ca devine tot mai stralucitoare, devine tot mai primitoare, este a noastra si ne simtim bine in ea. Totodata cuvine-se sa ne aducem aminte, in contextul acela, si de figura luminoasa a cardinalului Alexandru Todea, de figura blanda a arhiepiscopului George Gutiu, de figurile altor parinti care la vremea aceea erau puternici si vorbeau despre Imparatia lui Dumnezeu, despre Biserica noastra – parintele Bernard Stef, parintele Lupea, parintele Teofil, parintele Chetan de la Teius si alti parinti pe care i-a avut Biserica noastra – si pe toti ii avem desigur in amintirea noastra. Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti in pace, Dumnezeu sa dea tuturor celor care trec pragul acestei Catedrale cat de putina lumina din vesnica Lui lumina, pentru ca toti sa se mantuiasca."

Constructia Catedralei Mitropolitane din Blaj a inceput in anul 1738, cand episcopul Ioan Inocentiu Micu Klein a incheiat un contract cu Johann Martinelli, arhitectul curtii imperiale din Viena, pentru realizarea catedralei, a scolilor si Manastirii "Sfintei Treimi". In anul 1748 constructia a fost terminata, ramanand de executat finisajele. Catedrala a fost sfintita de episcopul Petru Pavel Aron, succesorul fondatorului sau, in anul 1756. Constructia a fost extinsa in anul 1838, cand i-au fost adaugate cele doua turnuri monumentale. Incepand cu anul 1948, dupa ce autoritatile comuniste au scos in afara legii Biserica Greco-Catolica, Catedrala "Sfanta Treime" a fost folosita de Biserica Ortodoxa, iar preluarea acesteia de catre proprietarul de drept, Biserica Romana Unita cu Roma, a avut loc pe data de 19 mai 1991.

Sursa:http://www.radioblaj.caritas-blaj.ro