„Episcopii catolici din România îi îndeamna pe credinciosi sa participe la recensamântul populatiei si sa-si declare identitatea religioasa
Episcopii romano-catolici si greco-catolici din România îi îndeamna pe credinciosi sa participe la recensamântul populatiei din 20-31 octombrie si sa-si declare identitatea catolica si adeziunea la învatatura Bisericii Catolice. Apelul a fost lansat în cadrul sesiunii ordinare a Conferintei Episcopale Române (CER) ce a avut loc în perioada 20-23 septembrie, la Chisinau (Republica Moldova), la invitatia Preasfintitului Anton Cosa, Episcop de Chisinau, invitat permanent pe lânga CER.
„Credinta noastra este viata noastra! Declararea identitatii catolice nu este doar o obligatie morala de marturie, dar va contribui si la conturarea reala si corecta a comunitatii catolice din România si Europa. Redarea dimensiunii reale a comunitatii noastre va fi spre beneficiul Bisericilor noastre – Romano-Catolica si Greco-Catolica – si va contribui la bunul mers al vietii religioase si al activitatii noastre în viitor”, afirma episcopii catolici într-o Scrisoare pastorala, adresata cu ocazia apropiatului recensamânt al populatiei.
În cadrul lucrarilor, episcopii au facut o evaluare a ultimelor evenimente din viata Bisericii locale, au dezbatut diferite probleme legate de tribunalele bisericesti diecezane si de organizarea si functionarea CER. Totodata, a fost anuntata întâlnirea Forumului International de Actiune Catolica (FIAC), care va avea loc anul viitor la Iasi, în perioada 22-26 august, reunirea Comisiei pentru pastoratia migrantilor, din cadrul CER, ce va avea loc în noiembrie 2011 si apropiata întâlnire nationala a responsabililor cu pastoratia familiilor din diecezele si eparhiile din România.
S-a stabilit ca urmatoarea sesiune ordinara a Conferintei Episcopilor Catolici din România sa se desfasoare la Blaj, în perioada 8-10 mai 2012. Conferinta Episcopala Româna îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu Urmasul lui Petru, Sfântul Parinte.