„În perioada 16-24 iulie 2011, sase elevi de la Liceul Teologic Greco-Catolic si trei studenti de la Colegiul „Sfânta Familie” prin Biroul Pastoral au participat la un schimb de experienta în cadrul proiectului european de voluntariat 1:100, împreuna cu voluntari din Italia, Polonia si, bineînteles, din tara gazda, Malta.
Activitatile de voluntariat au presupus: jocuri cu copii la gradinite, îngrijirea batrânilor din azile, amenajarea unui colt verde în diverse spatii, adica activitati de gradinarit. Ne-am implicat cu totii cu responsabilitate si curiozitate, în acelasi timp pentru ca am simtit ca trebuie sa ne ducem la îndeplinire misiunea pentru care ne-am înscris în acest proiect.
Programul zilnic era variat, alcatuit din: „energiser” adica sport si dans deopotriva, „work-shop-uri ” pe diverse teme, jocuri de cunoastere, vizite tematice. Incitant a fost, pentru noi, concursul „Cauta comoara” prin frumoasa capitala La Valetta, mai ales pentru ca era prima oara când o vizitam. Serile erau ocupate cu activitati de evaluare a actiunilor desfasurate de noi peste zi, de competitii între tarile participante, unde la concursul de întrebari capcana, primii clasati au fost elevii români. Pentru seara cu specific traditional, fiecare echipa a pregatit un dans popular din tara sa si platouri cu mâncaruri traditionale reprezentative pentru tara fiecaruia.
Timpul liber a fost ocupat în mod instructiv si foarte atractiv cu vizite în orase ca Birgu numit si Vittoriosa, plaja din St. Thomas Bay si o incursiune pe insula Gozo, cunoscuta de multi dintre noi ca locul în care s-a filmat „Laguna Albastra”.
Toate proiectele s-au desfasurat în limba engleza, iar pentru noi acest lucru a fost benefic, deoarece am exersat cunostintele de limba învatate la scoala.
A fost o calatorie de neuitat, în care am luat contact cu tineri, mentalitati, comportamente, obiceiuri si traditii diferite. Categoric, experienta prin care am trecut ne-a învatat pe toti participantii: maltezi, polonezi, italieni, români, ce înseamna a te implica în activitati caritabile, a fi responsabil si a socializa cu tineri de pe alte meleaguri. Participarea la o astfel de actiune ne-a umplut sufletul de mândrie, si am aratat tuturor ca si în tara noastra voluntariatul înseamna initiativa si actiune. Responsabili de proiect au fost psihologul scolii, Ana Popa si parintele Paul Popa care au fost prezenti trup si suflet la toate activitatile desfasurate de noi.
Am aflat cu totii si vrem sa va împartasim si voua: Malta este o tara cu privelisti de o mare frumusete, iar maltezii sunt foarte amabili, sensibili, optimisti si le multumim pentru ca ne-au primit ca pe niste oaspeti dragi.