„Dupa ce cazul Cathedral Plaza a devenit notoriu, în Europa, prin luarile de pozitie ale Senatului României (prin hotarârile 40/2006 si 5/2007), Parlamentului European (Declaratia scrisa 0054 din 2007), prin interventiile Sfântului Parinte Papa Benedict al XVI-lea si ale Sfântului Scaun, el este monitorizat si de institutiile de dincolo de Ocean.
Departamentul de Stat al SUA a publicat, în 13 septembrie 2011, „Raportul cu privire la libertatea religioasa internationala, iulie-decembrie 2010”.
În preambulul acestui document, secretarul de Stat, reafirma „rolul jucat de libertatea si toleranta religioasa în dezvoltarea de societati stabile si armonioase”.
Sectiunea raportului referitoare la libertatea religioasa din România (http://www.state.gov/documents/organization/132848.pdf), face referire directa la cazul cladirii ilegale auto-denumita „Cathedral Plaza”, precizând urmatoarele:
„Conform autoritatilor Bisericii Romano-Catolice si conform rapoartelor media, procesul cu privire la construirea unei cladiri de 19 etaje în zona de protectie a Catedralei Sfântul Iosif din Bucuresti, declarata monument istoric, a ramas nerezolvat. Pe data de 3 noiembrie, Curtea de Apel Suceava a pronuntat o sentinta în favoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, anulând autorizatia de constructie a dezvoltatorului. În ciuda hotarârii judecatoresti si a repetatelor proteste din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice si a credinciosilor, dezvoltatorul nu a încetat lucrarile de constructie”.
Speram ca recenta vizita în Statele Unite a Presedintelui României, care a coincis cu atentionarea de catre Departamenul de Stat a autoritatilor române, sa impulsioneze si securizarea libertatii religioase în România prin punerea în aplicare cât mai rapida a sentintei Curtii de Apel Suceava si demontarea cladirii ilegale Cathedral Plaza.

Persoane de contact:
Pr Ieronim Iacob
Tel. 0733 785 554
prieronim@tiscali.it

Pr. Emanuel Dumitru
Tel. 0765 364 430
birouldepresa@arcb.ro