„În perioada 29 august – 3 septembrie a avut loc la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea o frumoasa reculegere spirituala condusa de pr. Anthony Saji, preot catolic vincentian nascut în India si misionar în Africa. Peste 150 de persoane din toata tara au participat la aceste zile de reculegere, putând fi remarcate numeroase familii care au venit împreuna cu copiii lor pentru a asculta Cuvântul lui Dumnezeu, dar si preoti si persoane consacrate din Oradea si din alte orase. Este extraordinar faptul ca meditatiile parintelui Anthony au fost potrivite pentru orice vârsta, iar atmosfera a fost una de bucurie si speranta.
La initiativa parintelui Emil Ghiurca (Stei), parintele Anthony a venit în România pentru al treilea an consecutiv, în acest an facând si o serie de misiuni populare în luna mai, atunci când a mers la Zalau, Cluj-Napoca sau Timisoara. Aula Magna a Facultatii de Teologie a fost ocupata la maxim în acest an, fapt care ne arata setea oamenilor de a-L cunoaste mai bine pe Isus, de a-L întâlni, de a rezolva problemele interioare prin El.
Pentru cei care au venit prima data, prima întâlnire cu parintele Anthony din timpul reculegerii lasa o impresie placuta, acesta fiind un preot tânar, de doar 34 de ani, mereu cu zâmbetul pe buze, cu o inima transparenta, plina de iubirea pentru Cristos si pentru ceilalti. Poate multi s-au întrebat ce pot ei sa învete de la acest preot tânar venit tocmai din Africa. Aceeasi întrebare mi-am pus-o si eu în urma cu trei ani când am fost chemata sa particip la reculegere. Ei bine, este uimitor cum poti sa stai ore în sir la meditatii si sa nu te plictisesti.
Într-una dintre aceste zile, am primit în mijlocul nostru si vizita Preasfintitului Virgil Bercea, bucurându-se de revederea parintelui Anthony si îndemnând credinciosii sa asculte Cuvântul lui Dumnezeu.
Fiecare zi începe cu o jumatate de ora de adoratie în liniste în fata Sfântului Sacrament. Patru meditatii sunt programate pentru fiecare zi, doua dimineata si doua dupa-masa. Fiecare meditatie începe cu o decada de rozar si cântece religioase. La ora 15 se recita Rozarul Divinei Îndurari, iar seara, de la ora 19:45 are loc Sfânta Liturghie. Cam acesta este programul tipic al acestor zile de reculegeri, dar programul este împodobit de alte devotiuni si activitati frumoase dupa primele trei zile.
Reculegerea a început cu parabola semanatorului, fiecare identificând înca de la început punctul de plecare unde se afla, pamântul care asteapta sa fie semanat cu Cuvântul lui Dumnezeu. Cunoscând starea nostra, punctul nostru de pornire, parintele ne-a asigurat ca la sfârsitul reculegerii fiecare se va alege cu macar o picatura din oceanul imens al iubirii Sale, o picatura, care contine indiferent de marime, toate elementele întregului ocean. „Perfectiunea vine din lucruri simple, dar perfectiunea nu este un lucru simplu”, este una din frazele pe care parintele Anthony le foloseste frecvent si pe care ni le aminteste mereu. La fel suntem invitati si noi sa-l descoperim pe Dumnezeu în lucruri simple si sa facem tot ce putem, cu masura pe care o avem fiecare dintre noi, astfel încât, indiferent de cât de multe lucruri facem ca sa daruim celorlalti iubirea lui Cristos, sa aducem mereu roade. Convertirea, este un proces continuu, de aceea este important sa ne încarcam bateriile spirituale macar o data pe an participând la reculegeri sau exercitii spirituale.
Isus ne vine în întâmpinare, stiind suferintele noastre, stiind ce avem nevoie. La fel cum a asteptat-o pe femeia samariteanca, Isus vrea sa stie tot adevarul nostru, vrea ca noi sa-l recunoastem si sa-i oferim lui toate slabiciunile si pacatele noastre. El nu vine sa ne adânceasca ranile, ci vine sa ni le vindece, de aceea întoarcerea în trecut împreuna cu Isus, în istoria noastra personala si pacatoasa nu este dureroasa. Este o usurare pentru noi sa acceptam realitatea nostra împreuna cu Isus si cu El sa începem o viata noua.
Astfel au decurs primele trei zile de reculegere. Cunoscându-se pe sine, realitatea si ranile adânci din suflet, credinciosii au primit mereu din Sfânta Scriptura multe raze de lumina si de speranta, si primind aceasta „drojdie” în interiorul inimii, „aluatul” va creste si vor începe schimbarile.
Iar schimbarile au venit cu o pregatire riguroasa. În ziua de Joi, participantii au fost invitati sa tina ajun toata ziua, iar preotii au stat la dispozitie pentru sacramentul Spovedaniei. Parerea de rau si iertarea pacatelor a adus multe roade în sufletele tuturor. Vineri a avut loc, pe lânga meditatii si Sfânta Liturghie, o ora de adoratie de vindecare interioara, moment în care în fata lui Isus prezent în Euharistie, fiecare i-a oferit Lui toate suferintele, problemele si bolile. E tot ceea ce asteapta Isus de la noi, sa-i daruim lui ceea ce noi singuri nu putem duce, sa ne unim crucea cu crucea Lui, pe drumul spre Golgota, drum care duce de asemenea spre înviere.
Tot vineri, Sfânta Liturghie s-a celebrat în special pentru familiile prezente si pentru persoanele consacrate, dupa care a urmat procesiunea cu lumânari la Grota Sfintei Fecioare Maria, din curtea Seminarului.
Sâmbata, parintele Anthony ne-a vorbit despre Sfânta Feciora Maria si despre importanta pe care o are în vietile noastre, îndemnându-ne sa nu cadem în extreme si sa nu separam participarea noastra la Sfânta Liturghie de devotiunile mariane. Fecioara Maria ne cere sa facem tot ceea ce ne cere Isus, astfel s-a întâmplat la nunta din Cana.
O atentie deosebita în meditatii o ofera pr. Anthony si Spiritului Sfânt, în acest an vorbindu-ne despre darurile si carismele Spiritului Sfânt. Totodata, în fiecare an, parintele ne explica una din cartile Bibliei, anul acesta alegând Cartea lui Iov din Vechiul Testament.
La finalul meditatiilor, a avut loc o adoratie în care, invocându-l pe Spiritul Sfânt, credinciosii au cerut harul de a fi vindecati de toate ranile sufletesti. Dupa aceasta, fiecare a primit binecuvântarea de la unul dintre preotii prezenti.
Sâmbata la ora 15, a avut loc la Manastirea „Maica Domnului” din Oradea, Sfânta Liturghie de vindecare interioara pentru toti participantii, dar si pentru toti credinciosii din Oradea. Biserica a fost plina, iar acest „banchet euharistic” a fost celebrat de un sobor de preoti din Oradea si nu numai, împreuna cu parintele Anthony si parintele paroh Mihai Vatamanelu. Preotii s-au rugat pentru toti bolnavii din lume si pentru toti cei care se afla în suferinta, pentru toti cei care sunt dependenti si care au nevoie de vindecare.
Parintele Anthony se va întoarce în România anul viitor în luna Mai, pentru o saptamana de misiuni populare în diferite orase ale tarii. Cei care doresc sa-l aiba în mijlocul lor pe parintele, trebuie sa aiba aprobarea Episcopului din Eparhia sau Dieceza din care face parte si sa se adreseze parintelui Emil Ghirca pentru a organiza cât mai bine posibil traseul prin tara. De asemenea, urmatoarea reculegere va avea loc în perioada 2-8 Septembrie 2012 la Oradea.
Pâna atunci, suntem chemati sa punem în practica învataturile si deciziile luate în aceasta reculegere, deoarece nu este suficient sa ne bucuram si sa tinem totul pentru noi, ci sa transmitem mai departe iubirea lui Cristos pentru a da roade.
Multumesc Isuse, glorie Tie Isuse!
Multumim organizatorilor pentru tot.