„A treia întâlnire interfranciscana a debutat la Oradea joi, 31 august 2011, într-un spirit franciscan transpus în modul de viata al familiei franciscane care presupune pace, armonie, unitate si iubire frateasca. S-au citit aceste sentimente pe chipurile celor veniti din toate colturile tarii pentru a petrece împreuna zile de har si înaltare spirituala. Persoane consacrate sau laici, tineri sau mai în vârsta, femei si barbati au venit pentru a aduce laude si multumire Domnului pentru carismele pe care le-a revarsat asupra lor. Într-o atmosfera de profunda comuniune cu Dumnezeu, prima zi a debutat cu rugaciunea de dimineata a Laudelor. În continuarea întâlnirii, fr. Albert Sebestyen O.F.M. a prezentat a treia conferinta cu titlul „Prietenia dintre Francisc si Clara ieri, colaborare interfranciscana astazi”. Pentru ca spiritul franciscan înseamna înainte de toate bucurie si o inima mereu tânara, fratele Albert a provocat auditoriul la un joc de pantomima care a adus aplauze pentru cele trei echipe participante.
La ora 12:00 a avut loc Sfânta Liturghie, celebrata de pr. Provincial Emilian Catalin, care în predica sa a subliniat câteva aspecte importante ale întâlnirii, cum ar fi: posibilitatea de a ne cunoaste, cresterea comuniunii fraterne, oportunitatea de a propune initiative care sa duca la promovarea spiritului franciscan. Spiritul franciscan înseamna libertate interioara, bucurie, pace care duc la unitate. „Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne dea unitate, sa straluceasca lumina noastra înaintea oamenilor ca sa-L preamarim pe Dumnezeu”, a încheiat ministrul provincial OFMConv.
Întâlnirea pe grupuri a provocat discutii aprinse legate de întrebari precum: „Care a fost beneficiul prieteniei dintre Francisc si Clara?” sau „Care sunt relatiile interfranciscane de astazi?” si „Care este contributia mea personala la edificarea familiei franciscane si la crearea relatiilor interpersonale din familia franciscana?”. Seara s-a încheiat cu o frumoasa serata fraterna.
Programul zilei de 1 septembrie a continuat cu rugaciunea de dimineata a Laudelor, urmata de Sfânta Liturghie greco-catolica, celebrata de P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea. În cuvântul adresat participantilor, Preasfintia Sa a apreciat initiativa de a se organiza la Oradea aceasta întâlnire, s-a aratat bucuros ca fratii au ocazia sa traiasca împreuna în spiritul franciscan zile de har.
Participantii i-au cântat un „La multi ani” franciscan cu ocazia începerii noului an liturgic. Apoi s-a plecat spre Pestera Ursilor. La poalele Izvorului Minunilor s-au facut rugaciunile de seara, Vesperele, iar apoi a avut loc întoarcerea la Oradea. În drum s-a vizitat lacul cu nuferi de la Baile Felix, acesta din urma lasând o amintire frumoasa celor prezenti.
Urmatoarea zi si ultima, a continuat ca si prima, cu rugaciuni, discutii libere si conferinta Pr. Alexandru Olaru OFMConv.: „Formare si educatia permanenta. Francisc si Clara modele formative” si s-a încheiat cu celebrarea solemna a Sfintei Liturghii, celebrata cu multa bucurie de catre episcopul romano-catolic de Oradea, P.S. Laszlo Bocskei, care ne-a îndemnat prin moto-ul Întâlnirii Mondiale a Tinerilor de la Madrid sa ramânem mereu înradacinati în Cristos, tari în credinta!
Multumim bunului Dumnezeu pentru aceste minunate si binecuvântate zile!