„Sfântul Parinte Papa Francisc a primit în audienta astazi, participantii la Conferinta internationala despre responsabilitatea statelor, institutiilor si persoanelor în combaterea antisemitismului si a crimelor legate de ura antisemitica.

În cuvântul adresat celor prezenti, Suveranul Pontif a subliniat ca în 2018 se împlinesc 20 de ani de la documentul Comisiei pentru raporturile religioase cu ebraismul, intitulat „Noi amintim: o reflectie despre Shoah” (16 martie 1998).
Sfântul Parinte a subliniat cuvântul, responsabilitate. „A fi responsabili înseamna a fi capabili sa dai un raspuns. Nu e vorba doar de a analiza cauzele violentei si de a-i respinge logica perversa, ci de a fi gata si activi în a raspunde. De aceea, dusmanul împotriva caruia trebuie sa luptam nu este doar ura, în toate formele acesteia, dar si mai la radacina, indiferenta, pentru ca indiferenta este cea care paralizeaza si împiedica sa faci ceea ce este just chiar si când stii ca este just. (…) Este urgent a educa tinerele generatii sa se implice activ în lupta împotriva formelor de ura si a discriminarilor, dar si în a depasi contrapunerile trecutului si a nu obosi niciodata în a-l cauta pe celalalt. Într-adevar, pentru a pregati un viitor cu adevarat uman nu este suficient a respinge raul, dar e necesar a construi împreuna binele”.
Prezent la conferinta a fost si Excelenta Sa, domnul George Bologan, ambasadorul României în Italia. În scurtul salut adresat de fiecare participant în parte Sfântului Parinte, Excelenta Sa domnul Bologan a avut o scurta discutie cu Pontiful despre frumusetea spirituala a poporului român, cât si despre Monseniorul Ioan Dan.