„”Sa ne amintim de Isus, de focul iubirii prin care, într-o zi, am conceput viata noastra ca un proiect de bine, si sa revigoram prin aceasta vapaie speranta noastra”: sunt cuvintele prin care papa Francisc a încheiat cateheza audientei generale de miercuri, 30 august 2017, desfasurata în Piata Sfântul Petru pe tema: ”Memoria vocatiei revigoreaza speranta”. În cea de-a 32-a cateheza despre speranta, papa Francisc a vorbit pe larg despre raportul dintre speranta si memorie, facând o referinta speciala la memoria vocatiei.
Pornind de la pagina biblica a Noului Testament despre întâlnirea primilor discipoli cu Isus (In 1, 35-42), pontiful a remarcat ca aceasta experienta a ramas întiparita atât de mult în memoria lor încât unul dintre ei a înregistrat chiar si ora: ”Era cam pe la ceasul al zecelea” (v. 39), adica pe la ora patru dupa-amiaza. Evanghelistul Ioan povesteste acest episod ca pe o amintire inconfundabila din tinerete, ramasa intacta în memoria batrânetii sale. Isus, pe de alta parte, se prezinta ca un ”expert al inimii umane” si îi întreaba: ”Ce cautati?” (v. 38).
Papa Francisc: «În acel moment [Isus] a întâlnit doi tineri în cautare, cu o neliniste sanatoasa. De fapt, ce tinerete este o tinerete satisfacuta, fara o cautare a sensului? Tinerii care nu cauta nimic nu sunt tineri, sunt la pensie, au îmbatrânit înainte de vreme. Este trist sa vezi tineri la pensie… Isus, de-a lungul întregii Evanghelii, în toate întâlnirile care i se întâmpla pe drum, apare ca un ”incendiar” al inimilor. (…) As vrea sa-i întreb si eu astazi pe tinerii care sunt aici în Piata si pe cei care asculta prin mass-media: ”Tu, care esti tânar, ce cauti? Ce cauti în inima ta?».
Vorbind mai departe despre vocatia lui Ioan si Andrei, papa Francisc a remarcat ca acestia ”încep sa stea cu Isus si imediat se transforma în misionari, pentru ca atunci când se termina întâlnirea, ei nu se întorc acasa linistiti”. Respectivii frati ai lor, Simon si Iacob, sunt implicati degraba în urmarea lui Isus. Întâlnirea primilor discipoli cu Isus ”a fost atât de miscatoare, atât de fericita încât discipolii îsi vor aduce aminte pentru totdeauna de ziua care a luminat si orientat tineretea lor”.
Papa Francisc: «Cum se descopera propria vocatie în aceasta lume? Poate fi descoperita în atâtea feluri, dar aceasta pagina din Evanghelie ne spune ca primul indicator este bucuria întâlnirii cu Isus. Casatoria, viata consacrata, preotia: fiecare vocatie adevarata începe cu întâlnirea cu Isus care ne daruieste o bucurie si o speranta noua si ne conduce, chiar si prin încercari si greutati, la o întâlnire tot mai deplina, creste acea întâlnire, devine mai mare. Este întâlnirea cu El si cu plinatatea bucuriei».
”Domnul nu vrea barbati si femei care sa-l urmeze fara tragere de inima, fara sa aiba în inima vântul bucuriei”, a spus mai departe Sfântul Parinte. ”Un discipol al Împaratiei lui Dumnezeu care nu este bucuros, nu evanghelizeaza aceasta lume, este unul trist. Se devine predicatori ai lui Isus nu ascutindu-si armele retoricii. Tu poti sa vorbesti, sa vorbesti si iar sa vorbesti, dar daca nu este nimic altceva… Cum se devine predicatori ai lui Isus? Pastrând în ochi licarirea adevaratei fericiri”.
Papa Francisc: «Va rog: Sa nu dam crezare persoanelor dezamagite si nefericite! Sa nu ascultam de cel care sfatuieste cu cinism sa nu cultivam sperante în viata. Sa nu ne încredem în cei care sting din fasa orice entuziasm, spunând ca niciun efort nu merita sacrificiul unei vieti întregi! Sa nu-i ascultam pe ”batrânii” cu inima, care înabusa euforia tinereasca! Sa mergem la cei batrâni care au ochii stralucind de speranta! Sa cultivam, în schimb, utopiile sanatoase: Dumnezeu ne vrea capabili sa visam ca El si împreuna cu El în timp ce mergem cu mare atentie fata de realitate. Sa visam o lume diferita!».
În fine, preluând îndemnul pe care apostolul Pavel îl adresa ucenicului sau Timotei, papa Francisc a încheiat cu ”sfatul marelui Sfânt Pavel: «Aminteste-ti de Isus Cristos!» A-si aminti de Isus, de focul iubirii cu care, într-o zi, am conceput viata noastra ca pe un proiect de bine si sa revigoram cu aceasta vapaie speranta noastra”.
Înainte de a-i saluta, ca de obicei, pe cei bolnavi, pe tineri si pe cei recent casatoriti, papa Francis a adresat un apel privind apropiata Zi mondiala de rugaciune pentru îngrijirea creatiei:
Papa Francisc: «Poimâine, 1 septembrie, se va marca Ziua de rugaciune pentru îngrijirea creatiei. Cu aceasta ocazie, eu si scumpul frate Bartolomeu, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, am pregatit împreuna un Mesaj. În acesta va invitam pe toti sa asumati o atitudine de respect si responsabilitate fata de Creatie (mediu). Facem, totodata, un apel la cei care ocupa roluri influente sa asculte strigatul pamântului si strigatul celor saraci, care sufera mai mult de pe urma dezechilibrelor ecologice».
Primiti la final Binecuvântarea Apostolica a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toti cei care o primesc în spirit de credinta.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va