„
Reconcilierea, schimbarile demografice si foametea din Africa au fost pe agenda întâlnirii Bisericilor cu Presedintia Poloneza a UE
Ca parte a întâlnirilor regulate dintre Biserici si noua Presedintie a UE, o delegatie a reprezentantilor Bisericilor din Polonia si Europa a fost primita de Ministrul Polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, pe 28 iulie 2011 la Varsovia. Au avut un schimb de opinii referitoare la o serie de puncte din agenda politica a Presedintiei Poloneze.
Parteneriatul Estic este una dintre prioritatile majore ale Presedintiei Poloneze, care este angajata în aprofundarea cooperarii UE cu tarile partenere de la granitele ei rasaritene prin intensificarea asocierii politice si a integrarii economice. În acest sens, reprezentantii Bisericilor au subliniat faptul ca procesul de reconciliere între oamenii din aceasta regiune ar trebui sa fie o parte integranta a acestui parteneriat. Conferinta Episcopala Catolica Poloneza lucreaza în prezent la o declaratie de reconciliere cu Biserica Ortodoxa din Rusia. Pe baza experientelor si initiativelor lor în acest domeniu, reprezentantii Bisericilor si-au oferit ajutorul pentru a lucra împreuna la acest proces de reconciliere. În consecinta, Presedintia Poloneza a sugerat ca reprezentantii Bisericilor ar putea participa ca observatori la al doilea Summit al Parteneriatului Estic, care urmeaza sa aiba loc în septembrie la Varsovia.
Reprezentantii Bisericilor si-au exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea persecutarii minoritatilor religioase în întreaga lume. Ministrul polonez al Afacerilor Externe a fost de acord ca respectul pentru libertatea religioasa ar trebui sa fie o prioritate a Serviciului European pentru Actiune Externa si ca aceasta prioritate nu ar trebui sa fie doar reflectata într-un mod structural, ci si într-o schimbare a mentalitatii în cadrul serviciilor diplomatice ale UE.
În ceea ce priveste provocarile schimbarilor demografice si a îmbatrânirii în Europa, Presedintia Poloneza se angajeaza sa continue eforturile Presedintiei Ungare pentru o mai buna coordonare a politicilor familiale în Europa si a schimbului de bune practici.
În contextul drepturilor sociale a fost discutata problema duminicii ca zi libera. Bisericile, sindicatele si organizatii ale societatii civile au lansat recent „Alianta Duminicii Europene” a carei scop este protejarea unei zile de odihna comune ca un element esential al sanatatii muncitorilor, al echilibrului familie-munca si al coeziunii sociale în Europa. În contextul Anului European pentru Voluntariat, Presedintia si-a exprimat interesul si suportul pentru aceasta initiativa.
În cele din urma, pentru a ajuta victimele foametei din Cornul Africii, reprezentantii Bisericilor poloneze si-au prezentat proiectul pentru o Zi a Solidaritatii în Polonia, care va fi organizata împreuna cu Caritas. Au sugerat ca aceasta zi a Solidaritatii ar putea fi organizata în întreaga Europa. Presedintia poloneza s-a declarat gata sa sprijine o astfel de initiativa.
–––––––––-
Delegatiile Bisericilor pentru întâlnirea cu Ministrul Afacerilor Externe:
Delegatia Catolica:
– Episcopul Wiktor Skworc, episcop catolic de Tarnow
– Episcopul Stanislaw Budzik, Secretar General al Conferintei Episcopale Catolice Poloneze – KEP
– Episcopul Wojciech Polak, delegat KEP pentru grija pastorala a imigrantilor
Consiliul Ecumenic al Bisericilor în Polonia:
– Arhiepiscopul Abel, Biserica Ortodoxa Autocefala Poloneza
– Episcopul Wiktor Wysoczanski, Biserica Catolica de Rit Vechi
– Administratorul Edward Puslecki, Biserica Metodista Poloneza
Organismele europene ale Bisericii au fost reprezentate de:
– Rev. Rüdiger Noll, Director al Comisiei Biserica si Societate a Conferintei Bisericilor Europene (CEC)
– Mons. Piotr Mazurkiewicz, Secretar General al Comisiei Conferintelor Episcopale din Comunitatea Europeana (COMECE)
Pentru orice alte informatii, va rugam sa contactati ofiterul de presa COMECE: johanna.touzel@comece.eu