„În perioada 13-24 iulie, cinci dintre tinerii cei mai activi ai grupului Fondacio – Crestini pentru lume, cu vârsta între 10 si 14 ani, însotiti si îndrumati de catre doi dintre membrii asociatiei: Francisca Ghiurca si Vlad Hiris, au avut deosebita placere de-a participa la campusul de vara dedicat acestei categorii de vârsta la Ravoledo di Grosio, în dieceza de Como regiunea Valtellina. Sprijiniti si îndrumati de catre parintele Don Gianluigi Bollini, tinerii prezenti au marturisit ca a fost una dintre cele mai frumoase experiente traite de ei.
Tema generala a acestui campus a fost „timpul” si pretuirea acestuia, timp care a fost comparat în diferitele tipuri de muzica: folk, rock, rap, blues, new age sau techno. În functie de fiecare dintre acestea, timpul, care este atât de pretios, a fost privit ca poveste si amintiri traite folosindu-ne de memorie, sau timpul ca schimbare folosindu-ne de rabdare, timpul ca moment al oportunitatilor folosindu-ne de curaj si încredere, ori timpul ca prilej de-a ne pune în serviciul celorlalti folosindu-ne de devotament si daruire, ori timpul ca moment de liniste, tacere si reflectie folosindu-ne de cunoastere, timpul ca viitor folosindu-ne de proiectie si credinta. Aceste stari pe care am încercat sa le traim cu totii, participanti sau animatori, am avut posibilitatea sa le experimentam chiar si în diversele tipuri de activitati: la pregatirea meselor, spalatul vaselor, curatenia prin casa, în atelierele pregatite, în atentia acordata unii altora.
Printre activitatile cuprinse în programul unei zile amintim: liturghiile zilnice în diferite parohii la care luam parte cu totii, atelierele distractive prin multe jocuri si campionate de volei si fotbal, multe drumetii în natura la înaltimi ce depaseau 2000 de metri în Italia si Elvetia, vizite în diferite parohii.
Desi vremea nu a fost mereu favorabila, n-a existat deznadejde, astfel ca fiece moment a fost umplut de bucurie si un surâs la tot ce ne este oferit de catre Domnul. Cu gândul la momentele frumoase petrecute împreuna, la prieteniile formate, speram ca pe viitor sa avem ocazia de-a mai trai un astfel de schimb de experienta cu cei de acolo, în acelasi timp dorindu-va tuturor sa aveti parte de astfel de momente.
Dorim sa aducem multumiri Bunului Dumnezeu, organizatorilor si binefacatorilor nostri, fara de care aceasta experienta nu ar fi fost posibila, asigurându-i de rugaciunile noastre si încercarea de a contribui prin lucrurile învatate si ceea ce suntem fiecare, la o lume mai buna.