„Vineri, 13 mai a.c., în ziua aniversarii aparitiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima, la Colegiul Pontifical „Pio Romeno” din Roma a avut loc lansarea cartii „La Vergine Maria e il Diavolo negli esorcismi” („Fecioara Maria si Diavolul în exorcisme”), a parintelui Francesco Bamonte – unul din cei 6 exorcisti ai Romei, aflata deja la editia a doua. Cartea a aparut în anul 2011 la Editura Paoline, Milano.
Prefata cartii este scrisa de pr. dr. Renzo Lavatori, profesor la Universitatile Pontificale Urbaniana, Sfânta Cruce si Laterana din Roma si colaborator al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea, care a fost prezent si a vorbit despre diavol din punct de vedere dogmatic. Între scrierile sale se gasesc diferite volume dedicate demonologiei. Din pacate, spunea pr. Renzo, lumea de astazi crede tot mai putin în prezenta diavolului. Chiar si persoane de diferit rang din cler nu cred în existenta diavolului, iar acest lucru îl îmbucura foarte mult pe ispititorul, deoarece cu cât este mai ascuns si mai putin cunoscut, cu atât poate sa îsi duca mai usor la indeplinire scopul sau malefic în vederea pierderii omului. Parintele Renzo a vorbit despre faptul ca – paradoxal – pe de o parte „diavolul nu exista” pentru lumea de astazi si pe de alta parte, prezenta lui este din ce în ce mai vazuta în viata omului si a societatii. Cel care nu crede în existenta diavolului nu crede în Sfânta Scriptura, nu crede în Isus Hristos, nu crede în Magisteriul Bisericii si nu crede nici în exemplul sfintilor care vorbesc clar despre aceasta.
Chiar daca este o fiinta supranaturala, diavolul face parte din creatia lui Dumnezeu. Nu este o fiinta divina dar natura sa spirituala depaseste limitele naturii umane, iar acest lucru motiveaza cunoasterea pe care o are, superioara omului. Diavolul a fost creat bun. Tot ceea ce Dumnezeu a creat a creat bun, dar din alegerea sa, diavolul a devenit înger al întunericului. Având posibilitatea de a alege, el s-a razvratit împotriva lui Dumnezeu deoarece nu a putut concepe ca Isus Hristos, a doua persoana din Sfânta Treime sa se întrupeze. Invidia pe care o are pentru om se datoreaza si faptului ca omul poarta Chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Îngerii au fost creati sa-L adore pe Cuvântul întrupat – Isus Hristos, iar acest lucru nu a fost acceptat de catre o parte dintre îngeri si astfel, au ales sa se departeze de Dumnezeu, voind sa-I distruga Împaratia si sa se puna în locul Lui. Acest lucru însa nu este posibil pentru ca ceea ce pot face diavolii este limitat. Ei nu îsi pot depasi limitele de creaturi dar pot sa ispiteasca omul sa se departeze de Dumnezeu, sa rupa legatura cu El si aceasta se întâmpla prin pacat.
Vorbind si despre actiunea pe care diavolul o poate avea asupra omului, care este de doua feluri: cea ordinara – ispitirea (pentru toti oamenii) si cea extraordinara care este de mai multe feluri: asuprire, obsesie, infestare, posesie si altele, parintele Renzo a subliniat ca nu ajunge ca omul sa-L cunoasca pe Hristos, ci trebuie sa-L si urmeze prin iubire si sacrificiu. Diavolul îl cunoaste mai bine decât noi pe Hristos, dar nu îl urmeaza si acest lucru reprezinta o diferenta.
În a doua parte a evenimentului a vorbit pr. Francesco Bamonte, autorul cartii, care are o experienta bogata în domeniul exorcismelor. Pr. Francesco a fost un discopol al lui Don Amorth – vestit prin activitatea sa de o viata în exorcisme si prin publicatiile sale în domeniu, care a adus doar cuvinte de lauda despre pr. Francesco. Relatarea sa a fost mai mult o marturie din activitatea sa de exorcist. A vorbit despre rolul Sfintei Fecioare în lupta noastra cu diavolul si mai ales despre apologia pe care diavolul, în timpul exorcismelor, este constrâns sa o faca Fecioarei Maria.
Sfânta Fecioara este „Femeia” care de la Geneza la Apocalipsa, unita cu Isus, are un rol foarte important în lupta împotriva dusmanului infernal si în realizarea misiunii mântuitoare a Fiului – aceea de a duce fiinta umana în sânul Tatalui. Dupa ce a vorbit despre ajutorul pe care l-a primit si îl primeste de la Sfânta Fecioara în exorcismele pe care le face, pr. Francesco a vorbit si despre conferintele si cursurile pe care le tine în Italia si în strainatate mai ales pentru seminaristi si preoti, ca membru al Asociatiei Internationale a Exorcistilor. Un lucru extrem de important pe care l-a subliniat este acela ca în Facultatile de Teologie si în Seminare trebuie sa se vorbeasca despre existenta reala a diavolului si prezenta sa în viata omului. Trebuie sa se reintroduca cursuri despre demonologie, iar preotii – în primul rând – sa nu fie straini de aceste realitati. Rugaciunile de eliberare si exorcizare nu trebuie sa fie înspaimântatoare, ci sa fie prezente în viata preotilor, deoarece fac parte din lupta continua pe care o avem cu dusmanul nostru comun.
Spre finalul prezentarii, cei prezenti au adresat întrebari pr. Renzo si pr. Francesco, iar pr. Claudiu Lucian Pop, rector al Colegiului „Pio Romeno” le-a multumit pentru onoarea ce ne-au facut-o prin prezentarea cartii dedicate Sfintei Fecioare Maria, chiar de aniversarea aparitiilor de la Fatima, în Colegiul „Pio Romeno”.