„Conform traditiei deja statornicite, si în acest an, în a doua sâmbata a lunii mai, în ziua de 14, a avut loc pelerinajul la Cimitirul Saracilor de la Sighetu Marmatiei, locul unde se afla înhumati Episcopii nostri martiri Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu si Tit Liviu Chinezu, cât si Episcopul romano-catolic Anton Durcovici, morti în anii ’50-’60 în Închisoarea Sighet.
La orele 9,30, din fata Memorialului Sighet (fosta închisoare), pelerinii au parcurs în procesiune calea pâna la marginea orasului, la cimitirul unde, în gropi nestiute îsi dorm somnul de veci Episcopi, preoti, oameni de cultura, oameni politici, morti în sinistra închisoare pentru vina de a se fi opus unui regim nelegiuit, ateu si antiromânesc.
La altarul ridicat la marginea cimitirului, la orele 11 a fost celebrata Sfânta Liturghie, pontificata de Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica (predica), având alaturi pe Preasfintia Sa Virgil, Episcopul de Oradea, Preasfintia Sa Alexandru, Episcopul Lugojului, Preasfintia Sa Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, Preasfintia Sa Petru, Episcop romano-catolic de Iasi, Preasfintia Sa Mihai, Episcop auxiliar de Alba Iulia si Fagaras, vicar al Bucurestilor si Preasfintia Sa Vasile, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore. Au concelebrat zeci de preoti, îndeosebi din Eparhia Maramuresului, dar si din Arhieparhia Blajului sau din Eparhiile de Cluj, Oradea si Lugoj.
Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii din Zalau. Dupa împartasania credinciosilor, Întâistatatorul Bisericii a rostit un cuvânt de învatatura, apoi Preasfintia Sa Virgil a rostit, dimpreuna cu toti participantii, Rugaciunea pentru beatificarea Episcopilor martiri, servii lui Dumnezeu Valeriu Traian Frentiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Titi Liviu Chinezu si Anton Durcovici, Episcopi trecuti la cele vesnice în faima de martiri, sub regimul comunist. În încheiere, protopopul Sighetului, pr. Filip Onisim, a multumit tuturor celor prezenti pentru împreuna-rugaciune, invitând participantii sa guste din bucatele pregatite cu generozitate de catre gazde.
La încheierea pelerinajului, cei care nu au reusit sa o faca înaintea procesiunii, s-au îndreptat spre Memorialul Sighetului, pentru a vizita închisoarea devenita muzeu.

Alexandru Petarlecean