Blaj, 18-20 mai 2015

În perioada 18-20 mai 2015 s-au desfasurat la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major, lucrarile sesiunii ordinare de primavara ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

La lucrarile sinodale, sub presedintia Preafericitului Parinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major, au participat toti Episcopii greco-catolici din tara, absentând, în mod motivat, Preasfintia Sa John Michael Botean, Episcop Eparhial de Canton – Ohio (SUA).

Printre temele dezbatute de Parintii sinodali, pot fi amintite: reeditarea Liturghierului, procesul de beatificare al Episcopilor greco-catolici morti în faima de martiri sub regimul comunist, Scoala Catolica la diferite niveluri, precum si chestiuni legate de prezenta comunitatilor greco-catolice române în diaspora. Totodata, au fost abordate chestiuni de ordin canonic, administrativ si juridic referitoare la situatia actuala a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

În dupa-masa zilei de marti 19 mai 2015, Episcopii sinodali au celebrat un TE DEUM în Catedrala Arhiepiscopala Majora „Sf. Treime” din Blaj, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de episcopat ai Preafericitului Parinte Cardinal Lucian, Întâistatatorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Urmatoarea Sesiune Sinodala ordinara se va desfasura în intervalul 9-11 noiembrie 2015 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneste pe toti Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, din România si din afara granitelor tarii, reunindu-se în sesiune ordinara de doua ori pe an, primavara si toamna.

Notar