„Eliberarea Oradiei în urma cu 90 de ani este sarbatorita de oficialitatile locale si judetene prin organizarea unor manifestari cultural religioase. Cu aceasta ocazie, Preasfintitul Virgil Bercea a participat la o expozitie tematica organizata de Muzeul Aurel Lazar.
În cadrul expozitiei au fost prezentate o serie de obiecte cu valoare istorica deosebita, precum si imagini legate de evenimentele care au avut loc odata cu eliberarea Oradiei de catre trupele române.
La expozitie au participat primarul municipiului Oradea Ilie Bolojan, d-na Ligia Mirisan, Directorul Directiei de Cultura Bihor, Aurel Chiriac, Directorul Muzeului Tarii Crisurilor, consilieri locali, precum si reprezentanti ai diferitelor institutii culturale oradene, precum si Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.
În cuvântul sau, Preasfintitul Virgil Bercea a felicitat organizatorii pentru reusita acestei expozitii, mentionând rolul Bisericii Greco-Catolice în mentinerea identitatii nationale a poporului român pe aceste meleaguri. De altfel, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Oradea, regale Ferdinand a fost gazduit de catre episcopul Demetriu Radu la palatul episcopal.
Manifestarile vor continua luni, când atât în Catedrala Sfântul Nicolae, cât si în Biserica cu luna vor fi celebrate slujbe de pomenire pentru eroii neamului care si-au dat viata pentru eliberarea acestei regiuni.