„În perioada 6-8 aprilie 2010, Manastirea Sumal, jud. Salaj, a fost gazda a trei seri de rugaciune având ca tema „Postul Mare – dar a lui Dumnezeu”.
Programul a început miercuri seara cu rugaciunea „Calea Crucii” urmata de meditatia tinuta de parintele Cristian Borz, preot în parohia Badacin, cu titlul „Stapânirea de sine – dar al Spiritului Sfânt”.
A doua seara parintele Borz a vorbit despre „Martiri si marturisitori”, scotând în evidenta suferinta Bisericii noastre în perioada comunista, sacrificiul episcopilor si preotilor nostri. A fost evocata figura parintelui Teofil Balibanu, profesor, paroh la Marca, mort în temnita de la Aiud. În încheierea serii, cei prezenti au vizionat filmul „Spre Soare”, o marturie emotionanta a parintelui Tertulian Langa despre cei 17 ani petrecuti în temnitele comuniste.
Vineri, credinciosii din Sumal l-au petrecut pe Isus, cu ochii sufletului, în rugaciunea „Calea Crucii”, pâna pe Golgota. Meditatia „Cristos sufera în oameni” tinuta de parintele Borz, a scos în evidenta misterul prezentei vizibile a lui Cristos între noi, astazi. Sfântul Ioan Gura de Aur ne spune ca mai sfânt decât altarul de piatra din biserica este altarul uman aflat la fiecare colt de strada, pentru ca pe primul se ofera Cristos, pe când al doilea este chiar Cristos.