„La sfârsitul saptamânii trecute, timp de trei zile am participat la prima serie de exercitii spirituale pentru tertiarii franciscani. A fost prima mea experienta de acest fel, prima si foarte placuta. Spun acest lucru deoarece, din punct de vedere spiritual, aceste exercitii au fost o mare reusita, dupa cum au afirmat majoritatea participantilor. Daca pâna în clipa de fata, de cele mai multe ori, mai ales unii dintre colegii mei preoti în parohiile din zona rurala se plângeau de lipsa de implicare din partea laicilor în pastoratie, ba câteodata chiar de obstructionarea activitatii lor chiar de catre unii curatori, cu tot felul de prejudecati sau cutume locale, la aceasta întâlnire cu scop formativ-spiritual am avut bucuria si placerea de a cunoaste doi preoti si 30 de laici franciscani tertiari, care fac apostolat cu daruire si profesionalism. Laicii de diferite profesii si nivele culturale si spirituale au fost animati în cele trei zile de spiritul modestiei, iubirii fraterne si al daruirii, spirit ce-l caracteriza pe mentorul lor spiritual, Sfântul Francisc de Assisi.
Particip la exercitii spirituale de peste 20 de ani ca si student teolog, preot si iata acum ca si tertiar franciscan, dar atâta constiinciozitate si interes din partea participantilor de putine ori mi-a fost dat sa vad. A fost o întâlnire relaxanta, confortabila si plina de roade în plan spiritual. Am fost impresionat în primul rând de iubirea frateasca care anima grupul tertiarilor franciscani din Oradea si Carei.
Bucuria de a ne revedea, încrederea în preotii si fratii nostri au creat o oaza de pace la Haieu, pentru noi cei care ne-am izolat putin de problemele cotidiene, pentru a face o introspectie, pentru a gasi noi metode de cunoastere si apropiere de Tatal prin Isus, pentru ca astfel, mai luminosi, sa putem sa ne întoarcem în comunitatile noastre si a le prezenta lor lumina învataturii divine din Sfintele Scripturi, lumina ce aduce pacea si bucuria în sufletele noastre si a celor ce sunt lânga noi sau cu noi. Cred ca pot afirma fara sa gresesc ca „un preot cu har”, cum se spune în popor, împreuna cu un grup de franciscani tertiari pot face minuni în parohia în care-si desfasoara activitatea.
Pace si bine!