„„În inima profesorilor, a studentilor si personalului administrativ, a comunitatilor noastre universitare si a culturii europene este nevoie din nou de Dumnezeu. De aceea pastoratia universitara nu trebuie sa se ocupe exclusiv de studenti, ci trebuie sa lucreze pentru a stabili întâlnirea dintre bogatia mesajului Evangheliei si pluralitatea domeniilor stiintei umane”. Aceasta este concluzia prezentata în comunicatul final, difuzat luni de Consiliul Conferintelor Episcopale Europene la terminarea Congresului European privind Pastoratia Universitara. Au fost trei zile de lucrari intense, care au reunit la München, în Bavaria, 60 de delegati din 23 de Conferinte Episcopale din Europa si reprezentanti ai asociatiilor si miscarilor universitare pentru a reflecta asupra temei: „Formare, educatie si Evanghelie. Perspective ale pastoratiei universitare în Europa”.
Întâlnirea – gazduita de cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München si Freising, ce a avut ca invitati episcopi, profesori si experti în serviciul religios pastoral, a fost si o ocazie pentru a trasa profilul studentului universitar de astazi. Din relatia prezentata de Tino Bergel de la Universitatea din Constantz în Elvetia reiese ca unui tânar sau unei tinere care cauta mai mult eficienta în vederea unei viitoare munci, îi sunt mai putin clare valorile de baza, pe lânga faptul ca este reticent când e vorba de participarea la actiuni comune. De aici propunerea mons. Sergio Lanza, asistent ecleziastic al Universitatii Catolice a Sfintei Inimi, de a face ca universitatea sa devina un fel de „campus de evanghelizare”, lucru realizabil de altfel, deoarece dupa secole de separare tragica între credinta si cultura, a explicat prelatul, „se profileaza pentru comunitatea crestina oportunitatea asumarii unui rol profetic, iar pastorala inteligentei este calea pe care trebuie sa o urmam”.
Cardinalului Péter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, i-a revenit apoi sarcina de a încheia Congresul abordând si tema raportului credinta-ratiune. „În comunitatile universitare – a spus cardinalul – diferiti oameni de stiinta, fiecare cu propria competenta profesionala, pot contribui la acest dialog si pot oferi prin cercetarile lor confruntate legatura credintei noastre crestine cu practica vietii societatilor noastre”.
Din partea Conferintei Episcopilor din România a participat P.S. Florentin Crihalmeanu, episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla.
Selectați Pagina