„Pe data de 30 ianuarie 2011, împreuna cu toate Bisericile Rasaritene, comunitatea româneasca greco-catolica din Padova a praznuit sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigore de Nazianz. Credinciosii prezenti au fost invitati sa traiasca si sa se roage într-o comuniune deosebita cu P.S. Virgil Bercea care, în Catedrala de la Oradea, celebra hramul Seminarului Teologic de la Oradea, cu ocazia speciala a aniversarii a douazeci de ani de la redeschiderea acestuia dupa caderea regimului comunist. Ambii preoti ai comunitatii din Padova au legaturi sufletesti profunde cu aceasta institutie de formare oradeana, pr. Aetius Pop savârsindu-si aici studiile pentru a deveni preot în perioada 1997-2002, iar pr. Cristian Sabau activând ca rector, între 2003-2010.
În cuvântul de învatatura, pr. Cristian a pornit de la Evanghelia zilei, care ni-l prezinta pe Zaheu, vamesul cel mic de statura, care se suie într-un dud pentru a putea sa vada si el ceva din trecerea Domnului Isus prin acel loc. Zaheu are parte de o surpriza, tocmai pentru ca este cel care doreste sa vada fara a fi vazut, sa observe fara a fi observat: el însusi este persoana privilegiata asupra careia privirea lui Hristos s-a oprit! Astfel de întâmplari nu sunt unice în istorie, a afirmat pr. Cristian, aratându-ne un stil al lui Dumnezeu. În vietile Sfintilor sarbatoriti astazi, s-a întâmplat oarecum la fel, atunci când Domnul i-a chemat la misiunea grea a responsabilitatii pastorale, tocmai în momentul în care unul sau altul intentiona sa se ascunda, ori se ascunsese deja în viata „a vederii fara a fi vazut” a trairii calugaresti.
La sfârsitul Liturghiei, credinciosii au venerat icoana Sf. Trei Ierarhi si, împreuna cu traditionala prescura si cu sarutul crucii, au primit fiecare o iconita a sfintilor sarbatoriti, care sa îi ajute sa prelungeasca pretutindeni rugaciunea facuta astazi în comunitate.

Ipod. Giuseppe Munarini