„Peste 234 de delegati reprezentând 84 de Conferinte Episcopale din întreaga lume si 57 de asociatii, organizatii si miscari de tineret internationale au participat la Cea de-a II-a Întâlnire internationala de pregatire a Zilei Mondiale a Tineretului din 2011. Aceasta s-a desfasurat în perioada 12-15 ianuarie 2011 la San Lorenzo de Escorial, lânga Madrid. La întâlnire au participat membrii Consiliului Pontifical pentru Laici, responsabilii din partea Vaticanului cu organizarea Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) si delegati ai provinciilor ecleziale spaniole responsabili cu pregatirea programului care precede ZMT în diecezele din Spania.
România a fost reprezentata la aceasta întâlnire de catre pr. Felix Roca din Dieceza de Iasi si d-ra Codruta Fernea din Eparhia de Cluj-Gherla, care alaturi de Claudiu Roznovszky (Arhidieceza de Bucuresti) si Pr. Cristian Goia (Eparhia de Cluj-Gherla) au fost numiti de catre Conferinta Episcopilor Catolici din România, la propunerea PS Virgil Bercea, sa coordoneze participarea tinerilor din România la Ziua Mondiala a Tineretului din 2011.
Programul întâlnirii a cuprins prelegeri precum „Întâlnirea internationala de pregatire a ZMT 2011” sustinuta de Card. Stanislaw Rylko, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Laici; „ZMT la MADRID: o misiune pentru a evangeliza tinerii secolului XXI” sustinuta de Card. Antonio María Rouco Varela, Arhiepiscop de Madrid; „Analiza programului ZMT Madrid 2011” prezentata de Mons. César Franco Martínez, coordonator general al ZMT 2011; „Mesajul Sfântului Parinte Papa Benedict al XVI-lea pentru A XXVI-a Zi Mondiala a Tineretului” prezentat de Mons. Josef Clemens, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici si sesiuni de lucru. În cadrul sesiunilor de lucru s-au abordat aspecte fundamentale ale organizarii Zilei Mondiale a Tineretului: modalitatile de înscriere, primirea pelerinilor si vizele, evenimentele centrale, programul pentru Zilele în diecezele spaniole, Festivalul Tinerilor, aspecte referitoare la comunicare si catehezele episcopilor precum si aspecte logistice ale ZMT.
Un moment emotionat în cadrul Întâlnirii a fost anuntul facut de Cardinalul Rylko referitor la beatificarea initiatorului Zilelor Mondiale ale Tineretului, „prietenul tinerilor” – Papa Ioan Paul al II-lea în data de 1 mai 2010 la Roma. Mons. Cesar Franco, coordonatorul general al ZMT Madrid 2011 a anuntat ca viitorul Fericit Papa Ioan Paul al II-lea va fi alaturat listei marilor sfinti spanioli: Sfântul Isidor Labrador, Sfânta Maria de la Cabeza, Sfânta Tereza a lui Isus, Sfântul Ignatiu de Loyola, Sfântul Francisco Javier, Sfântul Ioan al Crucii, Sfântul Ioan de Avila, Sfânta Rosa de Lima si Sfântul Rafael Arnaiz, patronii editiei din 2011 a Zilei Mondiale ale Tineretului.
Delegatii internationali au avut parte de un program care pe langa sesiunile intense de lucru cuprindea momente spirituale (Sfânta Litrughie, Adoratie Euharistica, Rugaciunea Laudelor), întâlniri cu autoritatile civile ale Madridului, precum si vizitarea locurilor unde se vor desfasura momentele cele mai importante ale ZMT.