„Principele Radu al României si-a lansat, aseara, la Libraria Humanitas din Oradea, volumul „Provizoratul istoric”. Cartea a fost publicata la Editura Polirom. Invitat de seama la acest eveniment a fost P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
„«Provizoratul istoric» este o carte care nu produce atât de mult optimism, ci este un mare semn de întrebare. Scopul cartii nu este sa descurajeze, ci mai degraba este un fel de moment de ratacire care vine dintr-o proasta întelegere a ceea ce reprezentam ca natiune”, si-a început principele Radu prezentarea celui mai recent volum de publicistica pe care l-a semnat.
Autorul s-a declarat uimit de faptul ca la trei ani de la intrarea în Uniunea Europeana si la sase ani de la intrarea în NATO, România este o tara plina de oameni tristi, cu privirea pierduta, fara speranta, fiind, totodata, izolata de tarile europene. Principele Radu sustine ca în timpul turneului prin tara pentru promovarea volumului „Provizoratul istoric” a constatat „tristetea de pe strazi. Totul e din nou gri. Acest lucru nu e totusi normal, indiferent cât de mare e criza”.
În opinia Principelui Radu, motivul pentru care lucrurile nu merg bine în România este faptul ca institutiile publice functioneaza deficitar. „Am scris acest volum nu pentru a critica o parte din politica româneasca, ci pentru a atrage atentia ca este o serioasa problema în punerea în practica a legilor”, a mai mentionat autorul.
La final, P.S. Virgil Bercea i-a oferit Principelui Radu cartea Îngerii, scrisa de teologul italian Renzo Lavatori.
La eveniment au mai fost prezenti oameni de cultura oradeni, reprezentanti ai mediului de afaceri, oameni politici, dar si simpli oradeni.